Het blog over eerlijk eten

Varkens 14 FEB 2018
Varkens Door:

Van Bentheimer naar Bord

We zijn ze in Oosterbeek gaan halen op een mooie dag in september. Onze twee Bonte Bentheimer varkens stonden daar samen met hun moeder en 7 broertjes en zusjes op een perceel naast het spoor. Ze werden ingezet om de daar woekerende japanse duizendknoop letterlijk bij de wortels aan te pakken.

  Lees verder
 
Tussen de tuinbonen en de tomaten 14 APR 2017
Tussen de tuinbonen en de tomaten Door:

Artikel van de hand van Eveline van der Vliet ten bate van het nog te verschijnen boek van het RURU collectief over SONSBEEK2016

(Foto van Steven: Eva Broekema)

Stadsboer Steven Koster - samen met Annemarie van Velzen oprichter van Kweekland, op een steenworp afstand van Park Sonsbeek - begon zijn werkende leven in de handel. ‘Import/export. Dat lag me. Eerst in de metaal, samen met een compagnon. Hartstikke leuk, succesvol ook. Totdat in 2008 de kredietcrisis om zich heen greep en het bedrijf als een kaartenhuis ineen zakte. Daarna ging ik zelfstandig verder. Ik werd licentiehouder van bekende merken als Disney en Hello Kitty. Artikelen laten produceren en verkopen aan retailers, zoals Intertoys. Keihard werken, de hele wereld overvliegen, onderhandelen, deals sluiten en weer door. Daarna heb ik nog een tijd in textiel gehandeld; dekbedovertrekken, voor ketens als Zeeman en Wibra. Ook weer druk, veel naar Bangladesh, Pakistan... Het gebeurde allemaal min of meer vanzelf in mijn werk, ik gaf er niet bewust richting aan. Ik vond het uitdagend en wat ik ook aanpakte; het liep als een trein. Ik woonde inmiddels in Arnhem. Mijn vrouw werkte ook fulltime, in een heel andere branche. We hadden twee kinderen; een meisje en een jongen. Ik kan niet zeggen dat er ‘een moment’ was waarop ik er genoeg van kreeg. Het groeide gewoon langzaam. Of beter gezegd: het broeide waarschijnlijk eerst een tijdje. Ik kreeg steeds meer moeite met het ‘rondpompen van rotzooi’ over de wereld. Zo begon het steeds meer te voelen wat ik deed.’

  Lees verder
 
Het moet maar eens gezegd worden 09 NOV 2016
Het moet maar eens gezegd worden Door:

Het moet toch maar eens gezegd worden; PUURland is gewoon beter! Beter dan al die maaltijdboxen waar het uiteindelijk gaat om het tevreden stellen van aandeelhouders en investeerders; beter dan al die fulfilment-clubs die nog steeds in ‘massa is kassa’ denken; beter dan al die rondscheurende busjes in de binnenstad. 

Het is tijd om een stukje van mijn bescheidenheid op te geven en nu toch eens goed uit te leggen waarom je echt liever je maaltijden besteld via PUURland dan via Hello Fresh, Marley Spoon of één van die andere door winstmaximalisatie en marketing gedreven clubs die de afgelopen jaren als paddenstoelen de grond uit zijn geschoten.

Traditionele keten

Kijk, dat de Albert Heijn Box een verlengstuk is van de traditionele voedselketen - waar bulk en anonimiteit de norm zijn - zal voor iedereen duidelijk zijn maar dat glossy boxen als Marley Spoon, Hello Fresh en de Mathijs Maaltijdbox holle marketingmachines zijn die een concept verkopen in plaats van echt goed voedsel, dat is door de door hen opgetrokken rookgordijnen lastig te zien.

Met vage claims als “Mijn inspiratie haal ik bij de boeren en telers vandaan, bij de bron dus!. (Mathijs Maaltijdbox.) En “Zo is bijvoorbeeld niet alles altijd biologisch. Omdat de meeste producten vers zijn en direct bij de leverancier worden ingekocht, bevatten ze doorgaans geen toevoegingen…” (Hello Fresh), wordt de suggestie gewekt dat er zeer ethische keuzes gemaakt worden maar als je verder kijkt blijken toch veel van de claims betreffende regionaal en biologisch eten een zeer dun laagje vernis.

  Lees verder
 
Gratis bezorging aan huis! 28 SEP 2016
Gratis bezorging aan huis! Door:

PUURland start vanaf volgende week met gratis levering aan huis!

  Lees verder
 
Kosteroarna = Voedseleilanden 02 SEP 2016
Kosteroarna = Voedseleilanden Door:

Of toeval bestaat, weet ik niet. In ieder geval was het bezoek aan de Koster-eilanden in Zweden geen toeval. Wel was het toevallig dat juist dit eiland bekend staat om z'n rijke natuurlijke voedselvoorraden. Vanaf de Kostereilanden werd meer dan honderd jaar geleden al vis geleverd aan Nederland; PUURland avant la lettre! 

 

We genoten er van de bosbessen, verse vis en garnalen en uiteraard van de Kosterbiertjes! Dit leverde energie op om weer voor jullie allemaal klaar te staan vanaf deze oogstmaand.

Uw stadsboer,

 

Steven Koster

  Lees verder
 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  •   Waarom PUURland?   Word nu ook lid van PUURland! En bestel de lekkerste streek gerechten.