Het blog over eerlijk eten

Met de paplepel 19 JUN 2019
Met de paplepel Door:

Een deel van mijn jeugd heb ik doorgebracht in Brabant. Mijn eerste echte grote liefde vond ik ook daar. Zij was geboren en getogen in het dorpje waar ik toen met mijn ouders woonde en kwam uit een echt Brabants gezin. Juist ja, Bourgondiërs.

  Lees verder
 
Wat is het voordeel van een lokale versbox? 27 SEP 2018
Wat is het voordeel van een lokale versbox? Door:

Steeds populairder

De maaltijdbox is populair! Steeds meer Nederlanders maken gebruik van zo’n foodbox bomvol verse producten en bijbehorende recepten. Het bespaart een hoop tijd, en het is ook nog eens ontzettend gezond. In deze blog beschrijft Maaltijdbox.com - de foodboxvergelijker- de belangrijkste voordelen van de maaltijdbox. 

  Lees verder
 
(Van) varkens houden 14 FEB 2018
(Van) varkens houden Door:

Van Bentheimer naar Bord

We zijn ze in Oosterbeek gaan halen op een mooie dag in september. Onze twee Bonte Bentheimer varkens stonden daar samen met hun moeder en 7 broertjes en zusjes op een perceel naast het spoor. Ze werden ingezet om de daar woekerende japanse duizendknoop letterlijk bij de wortels aan te pakken.

  Lees verder
 
Tussen de tuinbonen en de tomaten 14 APR 2017
Tussen de tuinbonen en de tomaten Door:

Artikel van de hand van Eveline van der Vliet ten bate van het nog te verschijnen boek van het RURU collectief over SONSBEEK2016

(Foto van Steven: Eva Broekema)

Stadsboer Steven Koster - samen met Annemarie van Velzen oprichter van Kweekland, op een steenworp afstand van Park Sonsbeek - begon zijn werkende leven in de handel. ‘Import/export. Dat lag me. Eerst in de metaal, samen met een compagnon. Hartstikke leuk, succesvol ook. Totdat in 2008 de kredietcrisis om zich heen greep en het bedrijf als een kaartenhuis ineen zakte. Daarna ging ik zelfstandig verder. Ik werd licentiehouder van bekende merken als Disney en Hello Kitty. Artikelen laten produceren en verkopen aan retailers, zoals Intertoys. Keihard werken, de hele wereld overvliegen, onderhandelen, deals sluiten en weer door. Daarna heb ik nog een tijd in textiel gehandeld; dekbedovertrekken, voor ketens als Zeeman en Wibra. Ook weer druk, veel naar Bangladesh, Pakistan... Het gebeurde allemaal min of meer vanzelf in mijn werk, ik gaf er niet bewust richting aan. Ik vond het uitdagend en wat ik ook aanpakte; het liep als een trein. Ik woonde inmiddels in Arnhem. Mijn vrouw werkte ook fulltime, in een heel andere branche. We hadden twee kinderen; een meisje en een jongen. Ik kan niet zeggen dat er ‘een moment’ was waarop ik er genoeg van kreeg. Het groeide gewoon langzaam. Of beter gezegd: het broeide waarschijnlijk eerst een tijdje. Ik kreeg steeds meer moeite met het ‘rondpompen van rotzooi’ over de wereld. Zo begon het steeds meer te voelen wat ik deed.’

  Lees verder
 
Het moet maar eens gezegd worden 09 NOV 2016
Het moet maar eens gezegd worden Door:

Het moet toch maar eens gezegd worden; PUURland is gewoon beter! Beter dan al die maaltijdboxen waar het uiteindelijk gaat om het tevreden stellen van aandeelhouders en investeerders; beter dan al die fulfilment-clubs die nog steeds in ‘massa is kassa’ denken; beter dan al die rondscheurende busjes in de binnenstad. 

Het is tijd om een stukje van mijn bescheidenheid op te geven en nu toch eens goed uit te leggen waarom je echt liever je maaltijden besteld via PUURland dan via Hello Fresh, Marley Spoon of één van die andere door winstmaximalisatie en marketing gedreven clubs die de afgelopen jaren als paddenstoelen de grond uit zijn geschoten.

Traditionele keten

Kijk, dat de Albert Heijn Box een verlengstuk is van de traditionele voedselketen - waar bulk en anonimiteit de norm zijn - zal voor iedereen duidelijk zijn maar dat glossy boxen als Marley Spoon, Hello Fresh en de Mathijs Maaltijdbox holle marketingmachines zijn die een concept verkopen in plaats van echt goed voedsel, dat is door de door hen opgetrokken rookgordijnen lastig te zien.

Met vage claims als “Mijn inspiratie haal ik bij de boeren en telers vandaan, bij de bron dus!. (Mathijs Maaltijdbox.) En “Zo is bijvoorbeeld niet alles altijd biologisch. Omdat de meeste producten vers zijn en direct bij de leverancier worden ingekocht, bevatten ze doorgaans geen toevoegingen…” (Hello Fresh), wordt de suggestie gewekt dat er zeer ethische keuzes gemaakt worden maar als je verder kijkt blijken toch veel van de claims betreffende regionaal en biologisch eten een zeer dun laagje vernis.

  Lees verder
 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  •   Waarom PUURland?   Word nu ook lid van PUURland! En bestel de lekkerste streek gerechten.