Het blog over eerlijk eten

Ons reizende voedsel 19 OKT 2019
Ons reizende voedsel Door:

Tot de tweede wereldoorlog en zelfs nog daarna reden er dagelijks vele bestelwagens, trekkarren en vrachtwagentjes vanuit Arnhem naar het ommeland (en omgekeerd) om voedsel te halen voor de inwoners van de stad. In deze tijd –  voor de komst van de eerste supermarkt naar Nederland rond 1960 – was lokaal voedsel heel gewoon, sterker nog, dat was de standaard. 

Tegenwoordig legt ons voedsel enorme afstanden af voordat het op ons bord belandt: appels uit Nieuw Zeeland, sperzieboontjes uit Kenia, asperges uit Peru en gemengde sla, gewassen en gesneden, afkomstig van drie continenten in één zakje. We kunnen het, en tegen een lagere prijs dan ooit tevoren. 

Maar is het wenselijk? Wat voor prijs betalen we echt? En zijn er alternatieven? 

 

  Lees verder
 
Met de paplepel 19 JUN 2019
Met de paplepel Door:

Een deel van mijn jeugd heb ik doorgebracht in Brabant. Mijn eerste echte grote liefde vond ik ook daar. Zij was geboren en getogen in het dorpje waar ik toen met mijn ouders woonde en kwam uit een echt Brabants gezin. Juist ja, Bourgondiërs.

  Lees verder
 
Wat is het voordeel van een lokale versbox? 27 SEP 2018
Wat is het voordeel van een lokale versbox? Door:

Steeds populairder

De maaltijdbox is populair! Steeds meer Nederlanders maken gebruik van zo’n foodbox bomvol verse producten en bijbehorende recepten. Het bespaart een hoop tijd, en het is ook nog eens ontzettend gezond. In deze blog beschrijft Maaltijdbox.com - de foodboxvergelijker- de belangrijkste voordelen van de maaltijdbox. 

  Lees verder
 
(Van) varkens houden 14 FEB 2018
(Van) varkens houden Door:

Van Bentheimer naar Bord

We zijn ze in Oosterbeek gaan halen op een mooie dag in september. Onze twee Bonte Bentheimer varkens stonden daar samen met hun moeder en 7 broertjes en zusjes op een perceel naast het spoor. Ze werden ingezet om de daar woekerende japanse duizendknoop letterlijk bij de wortels aan te pakken.

  Lees verder
 
Tussen de tuinbonen en de tomaten 14 APR 2017
Tussen de tuinbonen en de tomaten Door:

Artikel van de hand van Eveline van der Vliet ten bate van het nog te verschijnen boek van het RURU collectief over SONSBEEK2016

(Foto van Steven: Eva Broekema)

Stadsboer Steven Koster - samen met Annemarie van Velzen oprichter van Kweekland, op een steenworp afstand van Park Sonsbeek - begon zijn werkende leven in de handel. ‘Import/export. Dat lag me. Eerst in de metaal, samen met een compagnon. Hartstikke leuk, succesvol ook. Totdat in 2008 de kredietcrisis om zich heen greep en het bedrijf als een kaartenhuis ineen zakte. Daarna ging ik zelfstandig verder. Ik werd licentiehouder van bekende merken als Disney en Hello Kitty. Artikelen laten produceren en verkopen aan retailers, zoals Intertoys. Keihard werken, de hele wereld overvliegen, onderhandelen, deals sluiten en weer door. Daarna heb ik nog een tijd in textiel gehandeld; dekbedovertrekken, voor ketens als Zeeman en Wibra. Ook weer druk, veel naar Bangladesh, Pakistan... Het gebeurde allemaal min of meer vanzelf in mijn werk, ik gaf er niet bewust richting aan. Ik vond het uitdagend en wat ik ook aanpakte; het liep als een trein. Ik woonde inmiddels in Arnhem. Mijn vrouw werkte ook fulltime, in een heel andere branche. We hadden twee kinderen; een meisje en een jongen. Ik kan niet zeggen dat er ‘een moment’ was waarop ik er genoeg van kreeg. Het groeide gewoon langzaam. Of beter gezegd: het broeide waarschijnlijk eerst een tijdje. Ik kreeg steeds meer moeite met het ‘rondpompen van rotzooi’ over de wereld. Zo begon het steeds meer te voelen wat ik deed.’

  Lees verder
 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  •   Waarom PUURland?   Word nu ook lid van PUURland! En bestel de lekkerste streek gerechten.