Denemarken, de vakantie voorbij 11 AUG

Denemarken, de vakantie voorbij

Door:  

New Nordic Cuisine

Als stadsboer heb je het voordeel ten opzichte van de plattelandsboer dat je je landje in het hoogseizoen aan anderen kunt overlaten en je winkel tijdelijk kunt sluiten. Dat is heerlijk want zo kun je met je gezin op vakantie, uitrusten en energie opdoen voor een nieuw jaar. Maar je bent en blijft ondernemer en dus altijd met de handel bezig, helemaal vrij ben je nooit. Nu is dat geen straf want ik heb mijn handel gezocht waar mijn hart ligt en eten moet je toch.

De planning was Denemarken, mits het weer goed zou zijn. Nou, dat was het dus onze tent stond de afgelopen 2 ½ week op Lolland, Sjælland en Fyn. Nu is Denemarken niet direct het eerste land waaraan je denkt als je het over culinaire hoogtepunten of een ‘eetcultuur’ hebt maar toch is er genoeg inspiratie te halen. De eerste associatie die de meeste mensen hebben is die met vis en knäckebröd maar de Denen zijn ook enorme zoetkauwen en hebben graan in overvloed en daardoor een zeer rijk pallet aan broodjes, gebak en koekjes. Graan is natuurlijk ook de grondstof van bier en de Denen doen wat schakering aan biersoorten en brouwerijen dan ook niet onder voor de Engelsen. Genieten dus. 

Eén van de overeenkomsten tussen de Denen en Nederlanders is hun handelsgeest. Waar wij bekend staan als de leveranciers van het Duitse achterland zijn de Denen de toeleveranciers van Scandinavië: goed voor de economie maar net als in Nederland domineren een paar groothandelsbedrijven en internationale concerns het voedsellandschap met als gevolg een enorme verschraling van het voedselaanbod en keuzemogelijkheden.

Maar, net als in Nederland, is dat langzaam aan het veranderen: ook de Denen zijn weer trots aan het worden op hun lokale producten en eigen eetcultuur. Dit wordt aangejaagd door René Redzepi en Claus Mayer, oprichters en chefs van ’s werelds beste restaurant NOMA, gevestigd in Kopenhagen. In 2004 namen zij het initiatief tot ontwikkeling en beschrijving van de New Nordic Cuisine waarmee ze "purity, simplicity and freshness" nastreven evenals het gebruik van zoveel mogelijk seizoensgebonden en regionale producten. Zelf omschrijven ze het prachtig: 

“In an effort to shape our way of cooking, we look to our landscape and delve into our ingredients and culture,
 hoping to rediscover our history and shape our future.”

Energie made in [Arnhem] krant

Uiteindelijk leidde dit initiatief tot het opstellen van het New Noric Cuisine Manifesto met daarin 10 doelstellingen welke zelfs door de ‘Nordic Council of Ministers’ zijn vertaald in het ‘New Nordic Food Program’, gericht op promotie en ontwikkeling van regionale producten en productie:

http://newnordicfood.org

Kijk, en dat is nog een voordeel van vakantie: inspiratie. Misschien wordt het tijd voor het Nieuwe Nederlandse Voedings Manifest! 

  Terug naar overzicht
Laatste blogartikelen
Ons reizende voedsel 19 OKT
Ons reizende voedsel Door: Steven Koster   Lees verder
Met de paplepel 19 JUN
Met de paplepel Door: Steven Koster   Lees verder
Wat is het voordeel van een lokale versbox? 27 SEP
Wat is het voordeel van een lokale versbox Door: Steven Koster   Lees verder
(Van) varkens houden 14 FEB
(Van) varkens houden Door: Steven Koster   Lees verder
Tussen de tuinbonen en de tomaten 14 APR
Tussen de tuinbonen en de tomaten Door: Steven Koster   Lees verder
  Terug naar overzicht