Het moet maar eens gezegd worden 09 NOV

Het moet maar eens gezegd worden

Door:  

Het moet toch maar eens gezegd worden; PUURland is gewoon beter! Beter dan al die maaltijdboxen waar het uiteindelijk gaat om het tevreden stellen van aandeelhouders en investeerders; beter dan al die fulfilment-clubs die nog steeds in ‘massa is kassa’ denken; beter dan al die rondscheurende busjes in de binnenstad. 

Het is tijd om een stukje van mijn bescheidenheid op te geven en nu toch eens goed uit te leggen waarom je echt liever je maaltijden besteld via PUURland dan via Hello Fresh, Marley Spoon of één van die andere door winstmaximalisatie en marketing gedreven clubs die de afgelopen jaren als paddenstoelen de grond uit zijn geschoten.

Traditionele keten

Kijk, dat de Albert Heijn Box een verlengstuk is van de traditionele voedselketen - waar bulk en anonimiteit de norm zijn - zal voor iedereen duidelijk zijn maar dat glossy boxen als Marley Spoon, Hello Fresh en de Mathijs Maaltijdbox holle marketingmachines zijn die een concept verkopen in plaats van echt goed voedsel, dat is door de door hen opgetrokken rookgordijnen lastig te zien.

Met vage claims als “Mijn inspiratie haal ik bij de boeren en telers vandaan, bij de bron dus!. (Mathijs Maaltijdbox.) En “Zo is bijvoorbeeld niet alles altijd biologisch. Omdat de meeste producten vers zijn en direct bij de leverancier worden ingekocht, bevatten ze doorgaans geen toevoegingen…” (Hello Fresh), wordt de suggestie gewekt dat er zeer ethische keuzes gemaakt worden maar als je verder kijkt blijken toch veel van de claims betreffende regionaal en biologisch eten een zeer dun laagje vernis.

Laat ik dat uitje maar eens afpellen dan:

  • Biologisch – Alhoewel vrijwel alle aanbieders claimen ‘zoveel mogelijk’ biologisch te leveren blijken dat in de praktijk per box maar enkele producten te zijn. Bij PUURland is dat minimaal 80% van je boodschappentas.
  • Regionaal – PUURland is geboren uit het idee om de korte voedselketen te herstellen; regionale producten zijn voor ons een voorwaarde en geen vage claim die niet te controleren is.
  • Vers – Hoe vers wil je het hebben? Forellen ’s ochtends gevangen in Emst (Apeldoorn) en ’s avonds op je bord? De sla bij zonsopkomst geplukt in Duiven en ’s middags in je tas? PUURland doet dat en daar kan vrijwel niemand aan tippen omdat de ketens te lang zijn en er gebruik wordt gemaakt van traditionele logistiek.
  • Flexibel lidmaatschap – Ja, je kunt de meeste boxen tijdelijk stilzetten maar niet te lang en je blijft lid en dus blijven ze pushen. Bij PUURland bestel je wanneer je wilt en wat je wilt; geen verplichting tot afname en volledig vrije keuze in welke maaltijden of producten je kiest.
  • Gratis bezorging – Tja, gratis is natuurlijk een relatief begrip; iemand moet die busjes, de chauffeurs en de diesel betalen (en dat loopt aardig op als je zoals Hello Fresh vanuit Arnhem in Leeuwarden levert!) maar wat echt stoort is dat de busjes extra transport zijn en allemaal achter elkaar aanrijden door de wijken waarmee ze voor extra CO2 uitstoot en overlast zorgen. Dat is toch echt wat anders dan de bezorging met de electrische bakfiets door PUURland.
  • Prijs – Een tas met 3 maaltijden voor twee personen kost bij PUURland €40,50, bij Hello Fresh €39,- en bij Marley Spoon €39,90. Voor (vrijwel) hetzelfde geld levert PUURland toch een stuk meer! Bovendien komt het leeuwendeel van dat geld bij de boeren en producenten terecht, niet bij de bank of andeelhouders.
  Terug naar overzicht
Laatste blogartikelen
Ons reizende voedsel 19 OKT
Ons reizende voedsel Door: Steven Koster   Lees verder
Met de paplepel 19 JUN
Met de paplepel Door: Steven Koster   Lees verder
Wat is het voordeel van een lokale versbox? 27 SEP
Wat is het voordeel van een lokale versbox Door: Steven Koster   Lees verder
(Van) varkens houden 14 FEB
(Van) varkens houden Door: Steven Koster   Lees verder
Tussen de tuinbonen en de tomaten 14 APR
Tussen de tuinbonen en de tomaten Door: Steven Koster   Lees verder
  Terug naar overzicht