Eet ook lekker, vers en lokaal!
PUURland logo
Volg ons online:
   
 
 
Uitgelezen 01 APR

Uitgelezen

Door:  

“ Niet gehinderd door enige kennis” zeg ik regelmatig als iemand mij weer eens vraagt wat voor opleiding ik heb genoten en ik moet toegeven dat ik noch een achtergrond in voeding noch in landbouw heb. 

Toch is dat niet helemaal waar, want natuurlijk heb ik mijn kennis in de afgelopen jaren flink bijgespijkerd op het gebied van de voedselketen, gezond eten, (stads)landbouw en regionaal voedsel. Niet alleen door de vele gespreken met boeren, lectoren en logistiek dienstverleners maar ook door middel van TED-talks, tijdschriften, social media en boeken. Omdat ik niet alleen geloof in een leven lang leren (sapere aude!) maar ook in het delen van kennis hierbij een bloemlezing van de boeken die mij in de afgelopen jaren geïnspireerd hebben.

De Hongerige Stad – Carolyn Steel

Eigenlijk is Carolyn Steel de aanstichter van dit alles. In een lezingenreeks georganiseerd door CASA (Centrum voor Architectuur en Stedelijke ontwikkeling Arnhem) over Stadslandbouw in 2012, kwam Carolyn spreken in Arnhem over haar boek ‘De hongerige stad’. Hierin verhaalt de architecte en ‘foodie’ over de relatie tussen steden en voeding en hoe deze ons leven bepaald. In zeven delen neemt ze ons mee van de productie naar de logistiek, het bereiden, het eten en uiteindelijk afvoeren van het afval door de eeuwen heen en eindigt met een pleidooi voor Sitopia; de stad en haar directe omgeving waar voedsel centraal staat. Een zeer leesbaar en inspirerend boek gelardeerd met Engelse humor en gebaseerd op degelijke kennis van de rol van ons voedsel door de eeuwen heen. 

Een pleidooi voor echt koken - Michael Pollan

Mijn held Michael Pollan heeft diverse boeken over eten op zijn naam staan en schrijft met enige regelmaat voor de New York Times. Zijn uitgangspunt is dat zelf koken de mens plaatst tussen cultuur en natuur en het daarmee de plek is waar hij het gelukkigst is. “Voedsel bereiden is uiteindelijk het enige waarmee de mens zich van dieren onderscheidt” is één van zijn uitspraken die diepe indruk op mij hebben gemaakt. In “Pleidooi voor echt koken”  begint zijn zoektocht naar de verschillende bereidingswijzen van voedsel aan de hand van de vier elementen vuur, water, lucht en aarde.  Een must read voor elke thuiskok.

 

Hamburgers in het Paradijs – Louise Fresco

Alhoewel ik het lang niet altijd met Fresco eens ben en haar visie op voedselproductie veel te beperkt vind hoort ze met dit boek toch thuis in het rijtje inspiratoren al was het alleen maar vanwege de enorme hoeveelheid kennis en informatie die ze in ‘Hamburgers in het Paradijs’ bijeen heeft gebracht.

De Voedselzandloper – Chris Verburgh

Zoals alle ‘dieetboeken’ is ook het boek van Verburgh opgehemeld en verguist. Toch is het boek anders dan andere boeken over eten of diëten, onder meer vanwege zijn heldere en eenvoudige uitleg van ons metabolisme en de werking van voedingsmiddelen daarop. Het boek heeft me geholpen beter inzicht te krijgen in wat voedsel met ons lichaam doet en wat voor invloed het heeft op ons dagelijks leven, onze gezondheid en de kwaliteit van leven. 

Ons Eten – Mac van Dinther

Arnhemmer en recensent Mac van Dinther is journalist voor de Volkskrant en publiceert ook boeken. In ‘Ons Eten’ duikt Mac in de wereld achter ons eten en zet hij industrieel gefabriceerd voedsel naast ambachtelijke etenwaren en productiemethoden. Een onthullende speurtocht naar de herkomst van ons eten en een uniek kijkje in de keuken van Neerlands grootgrutters en voedselgiganten.

Dieren Eten – Jonathan Safran Foer

Iemand zei tegen me “tegen de tijd dat je dit boek uit hebt ben je vegetariër geworden”.  Nou, zo ver is het niet gekomen maar dat ik een stuk bewuster omga met het eten van vlees en vis is zeker deels aan Safran Foer te danken. Als je - na te hebben gelezen dat elke kilo garnalen gemiddeld 52 kilo (!) bijvangst  heeft (waaronder dolfijnen, zeeschildpadden, haaien etc.) - een zak kroepoek opentrekt sta je toch even stil bij de onbedoelde bij-effecten van je keuze. Ook aardig is zijn vergelijking tussen honden en varkens die – als dier – gelijkwaardig zijn qua intelligentie en knuffelbaarheid maar als voeding voor ons mensen beide toch hele andere emoties oproepen.

 

De deugden van de tafel – Julian Baggini

Ik hou van filosofie. Als het dan ook nog eens filosofie over eten is dan heb je mij al snel voor je gewonnen. Baggini weet op zeer onderhoudende manier te vertellen over de geneugten van het eten (en de bereiding daarvan) maar stelt daarbij wezenlijke vragen over de keuzes die we maken met wat we eten. Zoals vaak met filosofen lijken er meer vragen opgeroepen dan beantwoord te worden en eens te meer laat Baggini zien dat de keuzes die we maken met onze mond, verstrekkende gevolgen hebben voor onze aarde en de mensheid en dat de meest voor de hand liggende keuzes lang niet altijd de beste zijn. Een mooi boek over de zin en onzin van eten.

 

Het Voedsellabyrint - Jaap Seidell

Ik had al enige artikelen gelezen van de hand van Jaap Seidell in het blad 'Vork' (prikken in de voedselketen) en was al onder de indruk van zijn kennis op het gebied van voedsel en vermogen dit op heldere en overzichtelijke wijze te brengen. Met zijn boek 'Het Voedsellabirint' schept Seidell helderheid in de enorme voedselverwarring die er lijkt te heersen over wat nu echt gezond eten is en geeft - naast een heldere kijk op voedsel en de productie ervan - praktische tips waar je als consument morgen mee kunt beginnen. Of zoals Samuel Levie het omschrijft "In een tijd van voedselverwarring en dieetgoeroes is een boek als Het Voedsellabirint een verademing". 

- PUURland
Eet ook lekker, vers en lokaal!
PUURland logo
Volg ons online:
   
 
 

 
  Terug naar overzicht
Laatste blogartikelen
Ons reizende voedsel 19 OKT
Ons reizende voedsel Door: Steven Koster   Lees verder
Met de paplepel 19 JUN
Met de paplepel Door: Steven Koster   Lees verder
Wat is het voordeel van een lokale versbox? 27 SEP
Wat is het voordeel van een lokale versbox Door: Steven Koster   Lees verder
(Van) varkens houden 14 FEB
(Van) varkens houden Door: Steven Koster   Lees verder
Tussen de tuinbonen en de tomaten 14 APR
Tussen de tuinbonen en de tomaten Door: Steven Koster   Lees verder
  Terug naar overzicht