(Van) varkens houden 14 FEB

(Van) varkens houden

Door:  

Van Bentheimer naar Bord

We zijn ze in Oosterbeek gaan halen op een mooie dag in september. Onze twee Bonte Bentheimer varkens stonden daar samen met hun moeder en 7 broertjes en zusjes op een perceel naast het spoor. Ze werden ingezet om de daar woekerende japanse duizendknoop letterlijk bij de wortels aan te pakken.

Op Kweekland in Arnhem aardden ze snel. In hun 750m2 grote verblijf onder de bomen konden ze naar hartenlust hun natuurlijke gedrag vertonen: wroeten, vreten, mesten en slapen. Ze kregen beiden dagelijks zo’n twee  á drie broden van bakkerij Tom van Otterloo en 10 kg snij-afval van restaurants ’t Amusement en Stella by Starlight en afgekeurde groenten van de biologische supermarkt ODIN. Als toetje was er zo nu en dan bierbostel of slagroom.

Eind januari 2018 zijn ze geslacht en is het vlees verkocht aan restaurant ’t Amusement en verwerkt door Slagerij Putman voor geïnteresseerde consumenten. Hoe circulair wil je het hebben?!

Voedselketen

Varkens zijn misschien wel het mooiste symbool voor onze doorgeschoten voedselketen. In dit deze branche zijn de producent/boer en het uiteindelijke product bijna geheel losgekoppeld van elkaar. We zien geen verband tussen de rookworst in de supermarkt en het dier dat daarvoor moest sterven

Varkensvlees is een miljoenenindustrie waarvoor in Nederland jaarlijks 20 miljoen varkens geslacht worden en tienduizenden mensen werk vinden. We importeren er per vrachtschip honderduizenden tonnen soja voor uit Zuid-Amerika waar er regenwoud voor gekapt wordt. We nemen enorme risico’s met het houden van heel veel dieren op zeer beperkte ruimte en accepteren de excessen die hierdoor ontstaan. We vervuilen ons land met tonnen mest, fijnstof en CO2. We ontnemen 20 miljoen dieren per jaar het recht op een dierwaardig bestaan.

Met ons varkensproject wilden we de aandacht vestigen op deze industrie en de gevolgen ervan zichtbaar maken in de hoop en veronderstelling dat je alleen goede keuzes (t.a.v. voedsel) kunt maken als je volledig geïnformeerd bent. Educatie was dus het hoofdoel en we hadden twee thema’s: leefomstandigheden en voeding.

Lieve beesten

Churchill schijnt ooit gezegd te hebben “Honden kijken tegen je op, katten kijken op je neer en varkens beschouwen je als een gelijke”. Nu, na een half jaar intensief voor deze dieren gezorgd te hebben, kan ik Winston gelijk geven: varkens zijn slim, inventief, eigenwijs, soms ondeugend, zeer sociaal en erg lief. Inderdaad een soort mix tussen een kat en een hond met een vleugje bewustzijn erin. De vraag die rijst is waarom we varkens wel houden voor de slacht en katten en honden niet. En waarom zo massaal en efficiënt dat ze eigenlijk geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen en hun hele (korte) leven in gevangenschap op beton en achter een hekwerk doorbrengen.

Voedselresten

Vroeger was een varken een nutsdier: een dier dat nuttig was. Het at eten- en landbouwresten die voor de mens waardeloos waren en zetten die om in waardevol dierlijk eiwit (vlees) en mest. Vrijwel iedere boerderij had met dit doel één of enkele varkens staan. Met de komst van massaproductie en daarmee vergaande specialisatie in de veeteelt en landbouw en het spotgoedkoop worden van vlees in de winkel is deze gewoonte in onbruik geraakt.

De cirkel rond

De varkens in de bio-industrie kregen echter nog altijd reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie en op deze manier was er goedkoop voer en een mooie manier om ons voedselafval te reduceren. Toen naar aanleiding van de BSE-crisis en varkenspest in 2001 de Europese richtlijnen voor veevoeder (feed) nog eens flink werden aangescherpt bleek het onmogelijk om nog varkens op te mesten op reststromen uit de industrie en moesten de boeren overschakelen op (duurdere) soja uit Latijns-Amerika en gingen de reststromen van die industrie weer gewoon de vuilnisbelt op.

Door onze Bentheimers wel weer op te voeden op resten uit de stad wilden we laten zien hoe mooi je de cirkel kunt sluiten en zo voor iedereen meerwaarde kunt creëren.

  Terug naar overzicht
Laatste blogartikelen
Ons reizende voedsel 19 OKT
Ons reizende voedsel Door: Steven Koster   Lees verder
Met de paplepel 19 JUN
Met de paplepel Door: Steven Koster   Lees verder
Wat is het voordeel van een lokale versbox? 27 SEP
Wat is het voordeel van een lokale versbox Door: Steven Koster   Lees verder
(Van) varkens houden 14 FEB
(Van) varkens houden Door: Steven Koster   Lees verder
Tussen de tuinbonen en de tomaten 14 APR
Tussen de tuinbonen en de tomaten Door: Steven Koster   Lees verder
  Terug naar overzicht