Voorjaar! 06 APR

Voorjaar

Door:  

Ode aan de lente

Oh, wát een heerlijke tijd is dit toch! Al die tekenen van pril begin; de lammetjes, de uitschietende bladeren, de prachtige bloesems, die heerlijke geur na een fris regenbuitje, lekker buiten zijn op het land...het mag duidelijk zijn: ik ben dol op dit jaargetijde!

Behalve een lust voor het oog is de lente ook een lust voor de smaak en de neus. Al die heerlijk groenten die weer tevoorschijn komen uit de grond; raapsteeltjes, paksoi, sla, asperges, snijbiet. Als je ze ziet weet je dat het voorjaarsgroenten zijn; zo frêle, zo fris, zo knapperig en delicaat. Ik krijg er spontaan inspiratie van; frisse salades, prachtige pasta's, knapperige voorjaarsstampotten. Heerlijk!

Maar misschien is het wel het allerlekkerst omdat die heerlijk frisse groenten ontspruiten na maanden van knollen, kolen, penen en bieten. Het eten met de seizoenen heeft als groot voordeel dat je de smaak van verse groente zo weet te waarderen na een winter van houdbare ingredienten. Voor asperges is er een seizoen, voor aardbeien realiseren ook steeds meer mensen zich dat er een seizoen is; en dat ze dan ook het lekkerste zijn. Maar ook voor alle andere groenten en fruit zijn er ook seizoenen. Tenminste, als je ze niet van ver weg wilt halen.

De supermarkten maken er een sport van om jaarrond een (uiteindelijk zeer beperkt) vast assortiment van groenten en fruit aan te bieden. Als ze het niet meer in de buurt (Nederland, Europa) kunnen krijgen, verhuist het hele inkoopcircus naar landen dichter bij en voorbij de evenaar. Natuurlijk geeft dit extra belasting voor het millieu en natuurlijk moeten er kunstgrepen uitgehaald worden om de producten 'vers' in de schappen te krijgen, wat het product meestal niet ten goede komt. 

Maar er zijn meer redenen om met de seizoenen en van dichtbij te eten; zo sponsor ik liever een lokale boer dan één ver weg die ik niet ken en waarvan ik niet weet wat hij met zijn producten doet. En - net als met asperges en aarbeien - vind ik het heerlijk om de smaak van de eerste raapstenstamp weer te proeven, of van de eerste nieuwe aardappelen, of botersla, of peultjes of... Een ander argument om meer met de seizoenen te eten is dat het land ons precies geeft wat we nu nodig hebben: boerenkool en spruitjes bomvol met vitamine C in de winter en tomaten en raapsteeltjes vol vitamine B11 (foliumzuur) en Kalium in de zomer.

  Terug naar overzicht
Laatste blogartikelen
Ons reizende voedsel 19 OKT
Ons reizende voedsel Door: Steven Koster   Lees verder
Met de paplepel 19 JUN
Met de paplepel Door: Steven Koster   Lees verder
Wat is het voordeel van een lokale versbox? 27 SEP
Wat is het voordeel van een lokale versbox Door: Steven Koster   Lees verder
(Van) varkens houden 14 FEB
(Van) varkens houden Door: Steven Koster   Lees verder
Tussen de tuinbonen en de tomaten 14 APR
Tussen de tuinbonen en de tomaten Door: Steven Koster   Lees verder
  Terug naar overzicht