Duurzaam varkens- en rundvlees

Boerderij Dykhoeve is ontstaan vanuit passie voor het boerenleven. Bij toeval zijn de eigenaren naast het houden van runderen, paarden en het telen van gewassen, ook varkens gaan houden. Wat begon met 4 varkens voor de “leuk” is uitgegroeid naar een volwaardig, gezond en duurzaam verdienmodel.  

De eigenaren van Dykhoeve zijn enthousiast geraakt van deze wroeters als enorm leuke boerderijdieren en uiteindelijk ook overtuigd geraakt door het heerlijke vlees.  Hierdoor zijn ze op zoek gegaan naar een varkenshouderijsysteem dat bij hen past. Een andere manier dan gebruikelijk.

Een buitenvarkenshouderij, veel ruimte voor de dieren, waarbij het natuurlijke gedrag, de natuur en wetgeving samenkomen tot een mooi geheel. De varkens moeten dienen als werkers van de boerderij. Zij moeten zelf hun portie eten bij elkaar scharrelen, aangevuld met kruidenrijk gras en mais naar behoefte. De enige aanvulling die nog nodig is naast de eigen geteelde gewassen is een eiwitmengsel.

Wat 6 jaar gelden allemaal begon met 4 varkens is in 2022 uitgegroeid naar 220 varkens en 25 runderen op jaarbasis. Dit is ongeveer 30.000 kg vlees.  

Het doel van boerderij Dykhoeve is een hoogwaardig product voor een betaalbare prijs. De meeste “beter, eco, bio” en dergelijke keurmerken brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Die vervolgens doorbrekend worden in de producten. Dykhoeve doet hier niet aan mee en probeert op deze manier de prijs van producten toegangkelijk te houden.