Aardperensoep met mueslibrood van De Streekbakker

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Soep

We hebben een veld vol aardperen staan op Kweekland. Omdat we ze willen verplaatsen, halen we ze nu voor je uit de grond. Aardpeer is een vergeten maar heerlijke groente met een bijzondere smaak. Ze kunnen de hele winter in de grond blijven zitten en je graaft ze pas op als je ze nodig hebt. En als je er per ongeluk een paar vergeet dan heb je volgend jaar nog meer aardperen ;) 

 

! Alle recepten zijn gebaseerd op 4 personen. De hoeveelheden in je tas zijn aangepast aan het aantal personen waarvoor je besteld hebt. Houd hier ook voor het koken rekening mee.

De aardperen zijn van Kweekland, de uien zijn van de Horsterhof, de paddestoelen van Middelwaard in Loo. Het heerlijke mueslibrood is van Jorrit, De Streekbakker uit Bemmel, ambachtelijk gemaakt van een oerras spelt uit het IJsseldal. Smullen!

Wijntip van Henri Bloem

Meestal zeggen we bij soep geen wijn, maar deze biologische Clos de Belloc is niet te versmaden. Ook na de soep...

je vindt hem hier: Clos de Belloc / Réserve rouge 2012

Let op! voor het recept zelf heb je een witte wijn nodig. (Bijv. de biologische Clos de Belloc / Reserve blanc 2012)

Ingredienten
  1 st Wijnbrood van de Streekbakker
  1000 g Aardperen
  4 st Ui, gesnipperd
  300 g Kastanjechampignons
  1 st Bouillonblokje
  Peterselie
  Witte wijn
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Schrob de aardperen goed schoon met een (afwas)borstel en verwijder de worteltjes. Snijd ze in grove brokken. Borstel de paddestoelen met een zacht borsteltje of keukendoek schoon en snijd deze kwarten.

Fruit de helft van de uisnippers in een grote (soep)pan in boter of olie tot ze lichtbruin kleuren.

Los het bouillonblokje op in een liter kokend water.

Voeg de blokjes aardpeer toe aan de uitjes in de pan, blus af met de wijn, voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten op een zacht vuur staan.

Smelt in een koekenpan boter of olie, fruit de tweede helft van de uisnippers tot ze lichtbruin zijn.

Voeg de paddenstoelen toe en bak ze tot ze hun vocht afgeven, bak dan nog even kort de peterselie mee en breng op smaak met zout en peper.

Pureer de soep tot hij mooi glad is en breng op smaak met peper en zout.

Schep de soep in borden en doe er een flinke lepel (of enkele lepels) van het paddenstoelenmengsel in.

Serveer met het (evt. kort in de oven opgewarmde) wijnbrood ernaast.