Aardperensoep met vijgen-notenbrood
Aardpeer is een oude groente met een bijzondere smaak. Ik gebruik ze het liefst in soep of als puree gemixt met aardappelen. Door hun wat 'aardse' smaak combineren ze goed met wild maar ook met wat zoetere ingrediënten zoals de vijgen in het brood. Ze kunnen de hele winter in de grond blijven zitten en je graaft ze pas op als je ze nodig hebt; dat was de reden waarom boeren ze vroeger graag verbouwden. Dit familielid van de zonnebloem is echter ook een ontzettende woekeraar en daarom weer wat minder geliefd.
De aardperen zijn van Kweekland, de uien zijn van de Horsterhof, de paddestoelen van Middelwaard in Loo. Het heerlijke vijgen-notenbroodje is van bakker Tom van Otterloo uit De Steenstraat.
2 st | Noten-Vijgenbrood | |
1000 g | Aardperen | |
4 st | Ui, gesnipperd | |
400 g | Kastanjechampignons | |
1 st | Bouillonblokje | |
Peterselie | ||
Witte wijn | ||
Olijfolie | ||
Zout, peper |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Schrob de aardperen goed schoon met een (afwas)borstel en verwijder de worteltjes. Snijd ze in grove brokken. Borstel de paddestoelen met een zacht borsteltje of keukendoek schoon en snijd deze kwarten.
- Fruit de helft van de uisnippers in een grote (soep)pan in boter of olie tot ze lichtbruin kleuren.
- Los het bouillonblokje op in heet water (1 blokje per 500ml = 2 personen)
- Voeg de blokjes aardpeer toe aan de uitjes in de pan, blus af met een scheut witte wijn, voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten op een zacht vuur staan.
- Smelt in een koekenpan boter of olie, fruit de tweede helft van de uisnippers tot ze lichtbruin zijn.
- Voeg de paddenstoelen toe en bak ze tot ze hun vocht afgeven, bak dan nog even kort de peterselie mee en breng op smaak met zout en peper.
- Pureer de soep tot hij mooi glad is en breng op smaak met peper en zout.
- Schep de soep in borden en doe er een flinke lepel (of enkele lepels) van het paddenstoelenmengsel in.
- Serveer met het (evt. kort in de oven opgewarmde) vijgen-notenbrood ernaast.
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Vega-stamp met winterpostelein, walnoten, gedroogde tomaten en kastanjechampignons Vega-twist! Bekijk gerecht -
Vis
Pasta met koudgerookte zalmforel & prei Lekker regionaal & lekker makkelijk Bekijk gerecht -
Vlees
Spitskoolcurry en gehakt in een ovenschotel Lekker makkelijk! Bekijk gerecht -
Vis
Gelderse forel uit de oven met winterpostelijn en rijst Supervers! Bekijk gerecht -
Vlees
Hete bliksem met rode kool en en gehaktbal Oud-Hollandse kost! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vega pompoenstamp met mosterdsaus Winters smullen! Bekijk gerecht -
Vis
Pieterman met geplette aardappel tomaatjes en sjalottenvinaigrette Nee, niet die Piet! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Pasta-omelet met diverse paddestoelen Pasta 'anders'! Bekijk gerecht -
Vlees
Boerenkool carbonara Italiaans op z'n hollands Bekijk gerecht