Boerenkoolstamppot met Putmans rookworst

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Vlees

De eerste nachtvorst hebben we al weer gehad; tijd voor...Boerenkool! Daarbij de rookworst van Pepijn Putman die daar jaar op jaar prijzen mee wint en dat past dan an weer perfect bij dé stamppot van dit seizoen! De boerenkool komt ongesneden en bereiden is dus wel even werk maar dan heb je ook echte lekkere smeuige boerenkool!

 

Boerenkool van de Horsterhof in Duiven, aardappelen van 't Gelders Eiland uit Lobith. De rookworst en spekjes van ambachtelijke slager Putman uit de Steenstraat die dus al zijn vleeswaren zelf bereidt.

Ingredienten
  160 g Spekjes
  1000 g Boerenkool
  2 st Rookworst
  1000 g Aardappelen
  120 ml Slagroom
  st Peper en zout
  Boter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden.
  • Boerenkoolblederen eerste even wassen. Snijd vervolgens het blad langs de nerf los. Gooi de nerf weg en snijd bet boerenkoolblad zo klein mogelijk. 
  • Doe de aardappelstukken in een grote pan, voeg een flinke schep zout toe en schenk zoveel water erbij dat de aardappelen net onder staan. Leg de boerenkool daarop. Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt aan de kook brengen. Na ± 20 minuten is zijn de aardappeles gaar en de boerenkool wat geslonken en zacht.
  • Leg ondertussen de rookworst op de aardappels/boerenkool of verwarm hem apart in een steelpannetje. 
  • Ondertussen de spekjes uitbakken in een koekepan.
  • Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in kom. Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen. Flinke scheut slagroom en evt melk of boter toevoegen. Alles goed door elkaar roeren en al eventueel, als de boel nog niet smeuïg is al roerend steeds scheutje kookvocht toevoegen tot alles smeuïg is.
  • Warm de stamp nog even door. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel nog scheutje azijn. Boerenkoolstamppot op borden scheppen. Rookworst en spekjes op de boerenkoolstamppot leggen. (Eventueel lekker met mosterd)