Aardappel-omelet met verse kruiden & spinazie
Dit recept van de Londens-Israëlische sterrenchef chef Yotam Ottolenghi (The New Vegetarian) keert met enige regelmaat terug. Ottolengi's gerechten kenmerken zich door zijn Noord-Afrikaanse invloeden. Bijzonder vind ik het gebruik van spinazie, dat ook in die regio voorkomt. Samen met de verse eieren vormt dat een heerlijk vegetarisch gerecht waar je het vlees absoluut niet in mist.
De eieren, knoflook en de spinazie zijn ingekocht bij de biologisch-dynamische boerderij De Horsterhof in Duiven. De aardappelen komen van de klei van 't Gelders Eiland. De verse salie komt van Kweekland aan de Dalweg, het ambachtelijke Franse desem stokbrood is van bakker Tom van Otterloo op de Steenstraat.
2 st | Takjes salie | |
600 g | Aardappelen | |
800 g | Spinazie | |
8 st | Eieren | |
100 ml | Creme fraiche | |
1 st | Citroen | |
1 st | Knoflookteen | |
2 st | Stokbrood | |
Zout, peper | ||
Safraan / koenjiet | ||
20 ml | Melk | |
Olijfolie |
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vulling:
- Schil de aardappelen en snijd in kleine stukken of plakjes.
- Was de spinazie goed en snijd in grove stukken.
- Doe de aardappelen met water en saffraan (mag ook een snufje kerrie zijn) in een pan en breng aan de kook.
- Laat ± 6 minuten zachtjes koken, voeg de schoongemaakte en grof gesneden spinazie en wat zout en peper toe en laat alles nog 10-12 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn.
- Giet het kookvocht uit de pan. Voeg dan de citroensap en geperste knoflook toe. Hussel en laat afkoelen tot lauw-warm.
Omeletten:
- Klop de eieren, melk en de salie (en voeg er nog andere kruiden uit je keukenkastje aan toe als je dat lekker lijkt) en wat zout en peper door elkaar.
- Giet een scheut olie in een flinke koekenpan en verhit het, giet er ¼ van het eiermengsel in en bak een dunne omelet. Laat op een stukje keukenpapier glijden. Maak er zo nog één voor elke gast.
- Laat ze iets afkoelen.
- Bestrijk de omeletten voor de helft met crème fraîche.
- Verdeel het aardappel/spinazie-mengsel over het ingesmeerde deel van de omeletten, voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
- Vouw elke omelet dubbel, en doe dat nog eens tot hij een waaiervorm heeft. Leg ze in een licht met olie ingevette ovenschaal of op de bakplaat.
- Laat in een voorverwarmde oven in 5-8 minuten warm worden.
Serveer met het (al of niet opgewarmde) stokbrood. Eet smakelijk!
-
Vis
Pasta met vers gerookte forel en romige prei-saus Lekker regionaal & lekker makkelijk Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gekleurde bietjes met rijst, feta en pecanoten Superfood Bekijk gerecht -
Vlees
Hollandse bietenstamp met heerlijke rookworst Nu het nog kan! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Quiche met pompoen en palmkool Zonder deegbodem! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Penne met romige paddestoelensaus Mega Vega! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Italiaanse maaltijdsoep - ribolitta Hartverwarmende wintersoep! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vega-curry met knapperige bloemkool Puurlandtopper: kids vega 'favo'! Bekijk gerecht -
Vlees
Grove stamppot van bataat met reepjes kool, pastinaak en rookworst Ook zo vegetarisch te maken Bekijk gerecht -
Vis
Conchiglie met ansjovis, broccoli en hazelnoten Schelpjespasta! Bekijk gerecht