Vega-stamp met winterpostelein, walnoten, gedroogde tomaten en kastanjechampignons

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Winterpostelein; het lokale alternatief voor bladgroente in de wintermaanden. Supergezond (o.a. door omega 3) en heerlijk als 'gewone' salade maar je kunt de groente ook rauw verwerken in een stamppot en dat is wat ik hier doe. Een mooie vegetarische variant waarbij de zongedroogde tomaatjes en champignons' zorgen voor de 'kick'. Je mist het vlees niet!

 

 

Winterpostelein uit de koude kas van De Horsterhof. Aardappelen en uien van boerderij 'De Horsterhof' uit Duiven, kastanjechampignons van 'De Middelwaard' uit Loo en de gedroogde tomaten via bio-groothandel ODIN.

Ingredienten
  200 g Winterpostelein
  300 g Champignons
  100 g Walnoten
  12 st Gedroogde tomaatjes
  2 st Ui
  1200 g Aardappelen
  100 ml Creme fraiche
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Maak de aardappelpuree: aardappelen 20 minuten koken in water met een beetje zout, afgieten en daarna stampen met een flinke klont boter en een scheut melk tot er een smeuïge puree ontstaat.
  • Winterpostelein wassen en droog slaan.
  • Uitje snipperen.
  • Champignons in plakjes of stukken snijden.
  • Walnoten licht roosteren in een droge koekenpan (kijk uit dat ze niet aanbranden) en apart zetten.
  • Gedroogde tomaten in kleine stukjes (ter grote van een spekje) snijden.
  • Kleine scheut olijfolie in een koekenpan, heet laten worden en uitje fruiten tot hij licht kleurt. Champignons toevoegen en ± 5 minuten bakken met een beetje peper en zout. 
  • Crème fraîche en de hele inhoud van de koekenpan door puree roeren. Daarna winterpostelein en walnoten er voorzichtig door scheppen. Stamppot al roerende zachtjes verwarmen. Verder op smaak brengen met peper en zout.

Eet smakelijk!