Raapstelenstamppot met katenspek en bosui

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 20 minuten • Categorie: Aardappelen

  Nog een keer op herhaling, omdat het nu nog kan: raapstelen op traditionele wijze met katenspek. Tip 1: de katenspek kun je ook in de oven bereiden. Tip 2: maak de puree vooral lekker smeuig met creme fraiche en/of melk.  

 

Raapstelen uit de koude kas van De Horsterhof, net als de eerste lente-uitjes. Aardappelen van 't Gelders Eiland. De spek komt van slagerij Putman en de creme fraiche is ingekocht bij biologische groothandel De Nieuwe Band.

Ingredienten
  200 g Katenspek
  1000 g Aardappelen
  4 st Raapstelen
  125 ml Creme fraiche
  1 st Knoflookteen
  8 st Lente-uitje
  ml Melk
  Boter
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Maak de aardappelpuree: aardappelen 20 minuten koken in water met een beetje zout, afgieten en daarna stampen met een flinke klont boter en een scheut melk tot er een smeuïge puree ontstaat.
  • Ondertussen worteltjes van raapstelen snijden. Raapstelen wassen, droog slaan en in stukken snijden. Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. Knoflook in dunne plakjes snijden.
  • Kleine scheut olijfolie in een koekenpan heet laten worden en knoflook lichtbruin bakken. Schep de knoflook uit het vet. Ondertussen katenspek in reepjes snijden en daarna in de knoflookolie al omscheppend verwarmen.
  • Crème fraîche en de hele inhoud van de koekenpan door puree roeren. Raapstelen en bosui erdoor scheppen. Stamppot al roerende zachtjes verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout.