Culinaire savooie-stamp met rookworst

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Een stamppotje in een chique verpakking. Het ziet er zeer professioneel uit maar is even makkelijk te bereiden als een 'ordinaire stamp'. Verras je disgenoten en pak uit!

 

De aardappelen, ui en kool komen van boer Matthias en boerin Eline van de biologisch-dynamische boerderij De Horsterhof te Duiven. De spekjes en de (prijswinnende!) rookworst levert Pepijn Putman van slagerij Putman uit de Steenstraat in Arnhem. 

Ingredienten
  2 st Rookworst
  1000 g Aardappelen
  1 st Savooiekool
  200 g Spekjes, gerookt
  2 st Ui
  Zout, peper
  Olijfolie
  ml Melk
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de rookworst in een pannetje met water.
  • Schil de aardappelen en snijd eventueel in grove stukken. 
  • Bewaar vier hele, gave buitenbladeren van de savooiekool. Snijd de rest in dunne reepjes.
  • Kook de aardappelen gaar in water met zout in ± 20 minuten. Stamp tot een puree met wat melk en klont roomboter. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verhit de olie in een grote (hapjes- of wok-)pan en bak de spekjes uit. Voeg de ui en savooiekoolreepjes de laatste twee minuten toe en bak mee.
  • Schep de inhoud van de hapjespan door de puree en warm op laag voor al omscheppend nogmaals op. 
  • Blancheer ondertussen de hele bladeren in een pan met kokend water gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Haal ze eruit en halveer de bladeren in de lengte. 
  • Schep een flinke lepel stamppot op elke bladreep, rol netjes op, prik eventueel vast met een tandenstoker, snijd in 2 á 3 stukken en serveer deze op een bord vanuit de keuken aan tafel.
  • Serveer met de rookworst ernaast.

Eet smakelijk!