Zomers stamppotje van bietjes en geitenkaas

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Zomerbietjes hebben een lichtzoete smaak en kunnen rauw verwerkt worden in een stamppot (in tegenstelling tot hun winterse "bewaarbroertjes"). Maar je kunt natuurlijk ook gekookte bietjes gebruiken zoals we nu doen.

 

Bietjes van de biologisch-dynamische boerderij de Horsterhof in Duiven waar op dit moment diverse groenten uit de grond schieten. Aardappelen van vorig jaar van 't Gelders Eiland. Geitenkaas koop ik in via 't Kaaswinkeltje op de Steenstraat in Arnhem. Slagroom & walnoten van bio groothandel De Nieuwe Band.

Ingredienten
  1200 g Aardappelen
  800 g Rode bietjes
  100 g Geitenkaas
  2 st Ui
  100 ml Slagroom
  100 g Walnoten
  Zout, peper
  ml Melk
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Maak de aardappelpuree door de aardappelen te koken en fijn te stampen met een scheutje melk. (Je kunt de slagroom die straks over is van de saus gebruiken om hem heerlijk smeuïg te maken).
  • Verwijder het groene loof van de bietjes en kook ze 15 tot 20 minuten. Giet de bietjes af, schil ze en snijd ze in blokjes. 
  • Snijd de geitenkaas in kleine blokjes.
  • Snijd ondertussen de verse ui in kleine stukjes.
  • Breng voor de saus de melk met de slagroom aan de kook en roer er, als het mengsel kookt, de helft van de geitenkaas door. Laat de kaas smelten, zodat de saus wat lobbig wordt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak de walnoten kort aan in een droge koekenpan (zonder olie of boter).
  • Schep de bietjes samen met de rest van de kaas, de gesnipperde ui en de walnoten door de hete aardappelpuree. Verwarm alles nog heel even en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de geitenkaassaus bij de stamppot. Druppel er eventueel nog wat olijfolie over.