Doperwten op z'n Frans

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Salade

Pril geluk! Die rakkers in hun knappende peul, zoet en sappig, groen en vriendelijk. Verse erwtjes zijn het lekkerst 'op z'n Frans', vreemd lang gestoofd met kropsla en ui, een beetje spek en veel roomboter. En vergeet het schepje suiker niet. Vreemd dat zoet lekkerder wordt door het iets te versterken. Echt proberen!

 

Doperwten en uien van de koude grond van de biologisch-dynamische boerderij de Horsterhof in Duiven, net als de sla. Peterselie van Kweekland en de spekjes zijn van Putman uit de Steenstraat.

Ingredienten
  2000 g Doperwten
  2 st Krop sla
  100 g Spekjes, gerookt
  2 st Ui, gesnipperd
  takjes Peterselie
  1 st Stokbrood
  80 g Boter
  20 g Suiker
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Dop de erwtjes.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Snijd de ui in grove stukken.
  • Pluk de sla en was hem.
  • Smelt een hele flinke klont boter in een (stoof)pan, leg er de sla erin en verdeel de spekjes, ui en erwtjes erover. Voeg een snufje zout en een theelepel suiker toe. Voeg geen water toe.
  • Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uur zijn gang gaan. Drie kwartier is ook goed. Na een kwartier af en toe omscheppen, dat is alles.
  • Tot slot wat peterselie over het gerecht strooien ... en ...
  • ... serveer met het stokbrood.