Hollandse witlof met worst en aardappelpuree

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Vlees

Witlof is een tweejarige plant. In het eerste jaar worden de wortelen geteeld door in mei te zaaien, waarna in de herfst de wortelen worden geoogst. Vervolgens worden deze afgedekt met een laag grond en landbouwpastic waarna in de winter de lof begint te groeien en hij rond deze tijd te oogsten is. Gecombineerd met ham en worst van boerderij Dykhoeve!

 

Witlof op traditionele manier verbouwd door de Horsterhof. Aardappelen van 't Gelders Eiland in Lobith. De ham en de worstjes zijn van Putman uit de Steenstraat. De kaas komt van De Kaastobbe.

Ingredienten
  1200 g Aardappelen
  8 st Witlof
  100 plakjes Achterham
  200 st Kaas, geraspt, 100g
  4 st Braadworst
  ml Melk
  g Boter
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappelen en kook ze in ± 20 minuten gaar met en een beetje zout.
  • Was ondertussen de witlof en verwijder eventueel het teveel aan stronk en de buitenste bladeren. Kook ze vervolgens in ruim water in ± 8 minuten halfgaar.
  • Zodra je de aardappelen makkelijk met een vork in tweeën prikt, haal je ze van het vuur en giet ze af. Doe er een flinke klont boter bij en een flinke scheut melk of room. Stamp tot je een mooie puree hebt, voeg eventueel nog wat melk toe als de puree te kruimig is, je wilt een lekker gladde puree hebben. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. (Zelf vind ik nootmuskaat er ook heerlijk op.)
  • Vet een ovenschaal in en leg de gekookte witlof op de bodem van de schaal. Leg de plakken ham over de witlof in de ovenschaal. Strooi 1/2 van de kaas over de ham.
  • Verdeel de puree over de witlof en ham en kaas. Strooi de andere helft van de kaas over de puree.
  • Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Bak ondertussen de worstjes in een pan goudbruin in de boter.
  • Serveer samen. 

Eet smakelijk!