Aardperensoep met vijgen-notenbrood
Aardpeer is een oude groente met een bijzondere smaak. Ik gebruik ze het liefst in soep of als puree gemixt met aardappelen. Door hun wat 'aardse' smaak combineren ze goed met wild maar ook met wat zoetere ingrediënten zoals de vijgen in het brood. Ze kunnen de hele winter in de grond blijven zitten en je graaft ze pas op als je ze nodig hebt; dat was de reden waarom boeren ze vroeger graag verbouwden. Dit familielid van de zonnebloem is echter ook een ontzettende woekeraar en daarom weer wat minder geliefd.
De aardperen en de uien zijn van de Horsterhof, de paddestoelen van Middelwaard in Loo. Het heerlijke vijgen-notenbroodje is van bakker Tom van Otterloo uit De Steenstraat.
2 st | Noten-Vijgenbrood | |
1000 g | Aardperen | |
4 st | Ui, gesnipperd | |
400 g | Kastanjechampignons | |
1 st | Bouillonblokje | |
4 takjes | Peterselie | |
Witte wijn | ||
Olijfolie | ||
Zout, peper |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Schrob de aardperen goed schoon met een (afwas)borstel en verwijder de worteltjes. Snijd ze in grove brokken. Borstel de paddestoelen met een zacht borsteltje of keukendoek schoon en snijd deze kwarten.
- Fruit de helft van de uisnippers in een grote (soep)pan in boter of olie tot ze lichtbruin kleuren.
- Los het bouillonblokje op in heet water (1 blokje per 500ml = 2 personen)
- Voeg de blokjes aardpeer toe aan de uitjes in de pan, blus af met een scheut witte wijn, voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten op een zacht vuur staan.
- Smelt in een koekenpan boter of olie, fruit de tweede helft van de uisnippers tot ze lichtbruin zijn.
- Voeg de paddenstoelen toe en bak ze tot ze hun vocht afgeven, bak dan nog even kort de peterselie mee en breng op smaak met zout en peper.
- Pureer de soep tot hij mooi glad is en breng op smaak met peper en zout.
- Schep de soep in borden en doe er een flinke lepel (of enkele lepels) van het paddenstoelenmengsel in.
- Serveer met het (evt. kort in de oven opgewarmde) vijgen-notenbrood ernaast.
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Puree van knolselderij met paddenstoelen Met verschillende soorten paddenstoelen Bekijk gerecht -
Vlees
Spaghetti met radicchio, blauwe kaas en spekjes Herfstige smaakvolle pasta Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vegan nasi In veel huishoudens favoriet! Bekijk gerecht -
Vis
Gerookte zalmforel met broccolipuree en zoete aardappel frites Broccoli anders Bekijk gerecht -
Vis
Hutspot met gerookte forelfilet Een Hollandse klassieker met een verrassende twist Bekijk gerecht -
Vlees
Kip met abrikozen en rijst Marrokaanse kipstoof Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Frisse andijvie aardappel salade Ook lekker met gerookte forel! Bekijk gerecht -
Vlees
Runderkebab met couscous en yoghurtdip Zelf kebab maken is heel eenvoudig Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Romige mais uit de oven met zoete aardappel puree Mexicaans tintje in de keuken Bekijk gerecht