Aardperensoep met vijgen-notenbrood

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Soep

Aardpeer is een oude groente met een bijzondere smaak. Ik gebruik ze het liefst in soep of als puree gemixt met aardappelen. Door hun wat 'aardse' smaak combineren ze goed met wild maar ook met wat zoetere ingrediënten zoals de vijgen in het brood. Ze kunnen de hele winter in de grond blijven zitten en je graaft ze pas op als je ze nodig hebt; dat was de reden waarom boeren ze vroeger graag verbouwden. Dit familielid van de zonnebloem is echter ook een ontzettende woekeraar en daarom weer wat minder geliefd.

 

De aardperen zijn van Kweekland, de uien zijn van de Horsterhof, de paddestoelen van Middelwaard in Loo. Het heerlijke vijgen-notenbroodje is van bakker Tom van Otterloo uit De Steeg.

Wijntip van Henri Bloem

Meestal zeggen we bij soep geen wijn, maar deze biologische Clos de Belloc is niet te versmaden. Ook na de soep...

je vindt hem hier: Clos de Belloc / Réserve rouge 2012

Let op! voor het recept zelf heb je een witte wijn nodig. (Bijv. de biologische Clos de Belloc / Reserve blanc 2012)

Ingredienten
  2 st Noten-Vijgenbrood
  1000 g Aardperen
  4 st Ui, gesnipperd
  400 g Kastanjechampignons
  1 st Bouillonblokje
  Peterselie
  Witte wijn
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Schrob de aardperen goed schoon met een (afwas)borstel en verwijder de worteltjes. Snijd ze in grove brokken. Borstel de paddestoelen met een zacht borsteltje of keukendoek schoon en snijd deze kwarten.
  • Fruit de helft van de uisnippers in een grote (soep)pan in boter of olie tot ze lichtbruin kleuren.
  • Los het bouillonblokje op in heet water (1 blokje per 500ml = 2 personen)
  • Voeg de blokjes aardpeer toe aan de uitjes in de pan, blus af met een scheut witte wijn, voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten op een zacht vuur staan.
  • Smelt in een koekenpan boter of olie, fruit de tweede helft van de uisnippers tot ze lichtbruin zijn.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze tot ze hun vocht afgeven, bak dan nog even kort de peterselie mee en breng op smaak met zout en peper.
  • Pureer de soep tot hij mooi glad is en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de soep in borden en doe er een flinke lepel (of enkele lepels) van het paddenstoelenmengsel in.
  • Serveer met het (evt. kort in de oven opgewarmde) vijgen-notenbrood ernaast.