Witlofstamppotje met bacon & peer

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Vrijwilligster Charlotte hielp me met dit recept; een variatie op een recept uit de Allerhande. Een mooie combinatie van smaken en texturen: zoet van de peer, zout van het bacon en een bittertje van de witlof. Zacht van de puree, knapperig van de witlof. Een streling voor de zintuigen!

 

Aardappelen & witlof van de Horsterhof, peren via 't Gelders Eiland uit Lobith & bacon van slager Pepijn Putman uit de Steenstraat. De overige ingrediënten zijn ingekocht via De Nieuwe Band en komen uit Europa.

Ingredienten
  1200 g Aardappelen
  2 st Peren
  4 st Witlof
  12 plakjes Ontbijtspek
  100 g Walnoten
  4 st Takje(s) Tijm
  Zout, peper
  ml Melk
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Schil de aardappelen en snijd evt. in stukken. Kook in water met zout gaar.
  • Rits de tijmblaadjes van de takjes.
  • Snijd het kontje van de witlofstronken en halveer ze in de lengte. Verwijder de harde kern en snijd vervolgens in reepjes van ± 3 milimeter.
  • Schil de peren, en snijd overlangs in 8 lange parten. Verwijder het klokhuis.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de bacon aan beide zijden op halfhoog vuur krokant. Neem uit de pan en houd apart. Bak vervolgens de perenpartjes aan twee kanten bruin in dezelfde pan.
  • Giet de aardappelen af en stamp met wat kookvocht, evt. een scheut melk en een flinke klont room boter tot een puree. 
  • Meng de witlof, tijm & walnoten door de puree en warm kort weer op. Serveer met de peer en bacon ernaast.

Eet smakelijk!