Witlofstamppotje met bacon & peer
Vrijwilligster Charlotte hielp me met dit recept; een variatie op een recept uit de Allerhande. Een mooie combinatie van smaken en texturen: zoet van de peer, zout van het bacon en een bittertje van de witlof. Zacht van de puree, knapperig van de witlof. Een streling voor de zintuigen!
Aardappelen & witlof van de Horsterhof, peren via 't Gelders Eiland uit Lobith & bacon van slager Pepijn Putman uit de Steenstraat. De overige ingrediënten zijn ingekocht via De Nieuwe Band en komen uit Europa.
1200 g | Aardappelen | |
2 st | Peren | |
4 st | Witlof | |
12 plakjes | Ontbijtspek | |
100 g | Walnoten | |
4 st | Takje(s) Tijm | |
Zout, peper | ||
ml | Melk | |
Olijfolie |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snijd evt. in stukken. Kook in water met zout gaar.
- Rits de tijmblaadjes van de takjes.
- Snijd het kontje van de witlofstronken en halveer ze in de lengte. Verwijder de harde kern en snijd vervolgens in reepjes van ± 3 milimeter.
- Schil de peren, en snijd overlangs in 8 lange parten. Verwijder het klokhuis.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de bacon aan beide zijden op halfhoog vuur krokant. Neem uit de pan en houd apart. Bak vervolgens de perenpartjes aan twee kanten bruin in dezelfde pan.
- Giet de aardappelen af en stamp met wat kookvocht, evt. een scheut melk en een flinke klont room boter tot een puree.
- Meng de witlof, tijm & walnoten door de puree en warm kort weer op. Serveer met de peer en bacon ernaast.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Pasta radijsjes pesto Met pesto van radijsgroen! Bekijk gerecht -
Vlees
Traybake met venkel en bbq worst Voorjaarsgerecht ui de oven Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bonen burrito met tomaat en gemarineerde rode ui Vegan Mexicaanse wraps Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bloemkoolsteak met zoete puree Vegan steak! Bekijk gerecht -
Vlees
Spitskool op zijn Italiaans met pasta Spitskool door de pasta! Bekijk gerecht -
Vis
Salade van witte asperges met zalm en aardappelen Lentesalade! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gevulde paprika's met olijf, couscous en gedroogde tomaten Top-ingredienten! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vega-stamp met raapstelen, walnoten, gedroogde tomaten en oesterzwammen Vega-twist! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Moederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht