Asperges met gerookte zalmforel en eiersaus

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Salade

Aspergeseizoen! Dus gewoon weer asperges op het menu maar nu wel in een overheerlijke combinatie. De asperges van Montferland asperges uit Didam. In dit recept gecombineerd met een heerlijke rijke eiersaus en de gerookte zalmforel (Regenboogforel) van 't Smallert, zelf gekweekt en in eigen rooktonnen gerookt. Het sausje is van Belgische origine; die Belgen weten wat lekker is! En misschien lijkt het ingewikkeld maar echt, zo'n sausje is zo gemaakt. En Lékker!

 

Zalmforel van 't Smallert uit Emst, gekweekt in Veluws kwelwater en gerookt in eigen rooktonnen. Asperges van Montferland asperges uit Didam. De eitjes zijn mogelijk van de kipjes van boerderij de Horsterhof. Het brood is een heerlijke desembol van bakkerij Hilvers uit Arnhem.

Ingredienten
  1000 g Asperges
  400 g Zalmforelfilet, warmgerookt
  8 st Eieren
  1 st Citroen
  4 takjes Bieslook
  1 st Brood
  g Bloem
  Boter
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

 

  • Schil de asperges, bij voorkeur met een aspergeschiller of dunschiller. Snijd de harde stukken (zo'n 1 cm) van de onderkant.
  • Was en snipper de bieslook.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood in 8 minuten af. Wil je de in Veluwse kruiden gerookte zalmforel (lauw)warm, laat hem dan enkele minuten meewarmen in een schaal in de overn.
  • Breng in een pan licht gezouten water met de geschilde asperges aan de kook. Kook vanaf het kookpunt de asperges in 8-12 minuten gaar. Prik zo nu en dan even om te checken hoe gaar de asperges zijn, je wilt ze niet te zacht.
  • Maak een boterbloemmengsel: gebruik een gelijke hoeveelheid boter en bloem (± 4 el. van elk p/p). Laat de boter op kamertemperatuur komen. Voeg de bloem toe en vermeng tot een homogene massa. 
  • Klop dan met een garde in een pannetje de eierdooiers samen met wat citroensap, één dl. kookvocht van de asperges, peper en zout tot een romige massa. Zet het pannetje op een laag vuur zodat deze niet kan koken en klop de saus tot het volume is verdubbeld.
  • Roer het boterbloemmengsel er langzaam beetje bij beetje doorheen, totdat de saus de volgens u gewenste dikte heeft.  
  • Asperges op een bord schikken, de zalm ernaast en overgieten met de saus. Bieslook er over heen 'knippen' om het af te maken.
  • Serveer met het warme brood.