Asperges uit de oven, gebakken kipfilet & aardappelen

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 60 minuten • Categorie: Vlees

Een variatie op een recept van Janneke Vreugdenhil:  "Vorige week was ik op vakantie in Frankrijk. 'When in France, do as the French', dus kocht ik een kip, stopte een klont dragonboter in haar buik en braadde haar in de oven. Het plan was om er asperges bij te serveren en terwijl ik die buiten op het stoepje voor onze gite zat te schillen bedacht ik dat ik wel helemaal van de ratten besnuffeld zou zijn als ik ze in een pan water zou gaan koken. Het was vakantie. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan en dat soort dingen... Enfin, de geschilde asperges belandden naast de inmiddels lichtgebronsde kip in de ovenschaal waar ze in de resterende drie kwartier die het beest nog nodig had, langzaam gaarden en lichtjes karameliseerden in een mengsel van kippenjus en dragonboter. Wat denk je? Zelden zulke kostelijke asperges gegeten."

 

Asperges van de Stokhoven in Drempt, kipfilet van scharrelkip van Putman, aardappelen van het Gelders Eiland uit Lobith. Echt regionaal dus!

Ingredienten
  1200 g Asperges
  400 g Kipfilet
  Dragon / dille
  1000 g Aardappelen
  2 st Bouillonblokje
  Boter
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Maak de bouillon met ± 0,25 liter water en 1/2  blokje bouillon per/pers. in een kan. 
  • Schil de asperges en verdeel over de bodem van een grote, lage ovenschaal.
  • Prak de dragon, samen met wat zout en versgemalen zwarte peper door ± 50 gr boter p/p. 
  • Schenk de bouillon over de asperges en verdeel de dragonboter in krullen erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif in de oven.
  • Verwijder na een kwartier het folie zet de oven lager naar ±160 graden en laat de asperges in nog eens (ongeveer) een half uur garen en lichtjes kleuren. Verdampt het vocht te snel, voeg dan gewoon wat (kokend) water toe.
  • Kook ondertussen de aardappelen in ± 20 minuten gaar.
  • Bak de kipfilet in een koekepan in de olie of boter met zout en peper (en evt. paprikapoeder) goed gaar.
  • Meng het bakvocht met wat aspergevocht als jus.

Serveer en dep je aardappelen vooral goed in de jus!