Bietensalade met Hollandse Nieuwe en krieltjes

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Salade

Het is weer tijd voor Hollandse Nieuwe; die heerlijke, vette oerhollandse haring! De zoete rode bietensalade gecombineerd met zoute haring en fris zoete appel smaakt niet alleen erg lekker, het is ook nog eens heel voedzaam. Haring bevat essentiële omega-3 vetzuren en de vitamines A1, B1, B2, B6, B12, C, D. 

 

Haring van de Visbroertjes uit de Steenstraat, bietjes, bosuitjes en krieltjes van biodynamische boerderij De Horsterhof uit Duiven. Creme frache via biologische groorhandel Odin.

Ingredienten
  800 g Krielaardappeltje
  1000 g Rode bietjes
  8 st Hollandse Nieuwe Haring
  2 st Appels
  4 st Lente-uitje
  4 Peterselie
  160 ml Creme fraiche
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Was de bieten en kook ze gedurende ± 30 minuten. Snijd kop en komnt er alvast af. Ze moeten na het koken zacht zijn maar wel nog een beetje 'bite' hebben; prik met een vork om te kijken of dit zo is, laat ze evt. nog wat langer koken.
  • Was/schrob de krieltjes en kook ze gwedurende 15 minuten in ruim water met een flinke scheut zout. Ook deze moeten zacht zijn zonder uit elkaar te vallen.
  • Snijd de haring in stukjes en de appel in blokjes.
  • Snijd de bosui in ringen en snipper de peterselie. (Houd evt een kroontje apart ter decoratie).
  • Giet de bieten af zodra ze gaar zijn. Koel wat met koud water. Het velletje is nu makkelijk te verwijderen. Snijd in blokjes.
  • Meng de bieten, haring, appel, bosui en peterselie in een schaal, schep er de crème fraiche doorheen en strooi naar smaak wat peper over de salade.
  • Serveer de salade met de krieltjes ernaast. Klontje echte boter over de aardapppeltjes en het is helemaal af.

Eet smakelijk!