Bietensoep met krokante salie en hazelnoten

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 60 minuten • Categorie: Soep

Een smaakvolle soep met een prachtige kleur. Zoals met veel soepen kost het wat bereidingstijd, maar hij is ook goed vantevoren te maken. Je hoeft hem dan bij het avondeten alleen nog op te warmen en af te serveren met het hazelnoten mengsel en brood. 

 

Bietjes, knoflook en salie via biologische boerderij de Horsterhof. De boullion, noten en slagroom worden bio ingekocht. Brood van Bakkerij Tom van Otterloo uit Arnhem.

Ingredienten
  1 st Desembrood van Tom
  1 st Bouillonblokje
  2 st Knoflookteen
  40 g Hazelnoten
  1000 g Rode bietjes
  8 takjes Salie
  1 st Citroen
  1 st Slagroom 125ml
  Zout, peper
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Kook de bieten in de schil 20 min, laat afkoelen, schil de bieten en snijd in blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de bieten in parten. Halveer de knoflook.
  • Verdeel de bieten over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de helft van de olie en breng op smaak met peper en eventueel zout. Rooster ca. 20 min. in de oven. Schuif na 15 min. de bieten naar een kant en verdeel de knoflook ertussen. Verdeel de hazelnoten over de andere kant en rooster 5 min. mee. 
  • Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Pluk de blaadjes van de salie. Verhit de rest van de olie in een soeppan en bak de salieblaadjes en het citroenrasp in ca. 30 sec. krokant. Haal de helft uit de pan en houd apart.
  • Voeg de bieten, knoflook, het kokende water (750 ml per 4 personen) en bouillonblokje toe, breng aan de kook en kook ca. 15 min. met de deksel op de pan. Haal na 10 min. de deksel eraf.
  • Pureer de soep met de slagroom naar smaak met een staafmixer glad. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Hak de gebakken salie en het citroenrasp en de hazelnoten grof.
  • Verdeel de soep over de kommen en garneer met de rest van de slagroom en met het hazelnotenmengsel. Serveer met het brood.