Hollandse bietenstamp met heerlijke rookworst

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Hollandse bietenstamp, een klassieker voor de koude dagen. Door de zoete touch ook favoriet bij kinderen. Bietjes zitten vol met stofjes die je lichaam goed kan gebruiken. De met goud bekroonde worst komt van Putman.  

 

Alle ingrediënten komen van de biologisch-dynamische boerderij De Horsterhof in Duiven van boerin Eline en boer Matthias. Deze heerlijke worst komt van Putman uit de Steenstraat.

Ingredienten
  1400 g Aardappelen
  1000 g Rode bietjes
  2 st Ui, gesnipperd
  2 st Rookworst
  2 st Appels
  st Citroen
  Zout, peper
  100 ml Melk
  g Roomboter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Kook de bietjes in 30 tot 40 minuten in ruim water gaar tot je er met een vork makkelijk in kunt prikken.
  • Verwijder, na het koken van de bieten, het vel en snijd de bieten in kleine blokjes. Houd het kookvocht apart.
  • Kook de aardappelen in ruim water met een beetje zout in 20 minuten gaar in een grote pan. Leg de rookworst op de aardappelen en warm hem mee op. Schil ondertussen de appel, snijd in blokjes en besprenkel met citroen.
  • Snipper de ui.
  • Giet aardappelen af en houd de worst apart.
  • Stamp de aardappels met het bietenblokjes, de ui-stukjes en een klont boter en wat melk, fijn. Meng eventueel wat van het bietenvocht door de stamppot tot deze lekker smeuïg is.
  • Voeg de stukjes appel toe en laat alles goed doorwarmen op een laag pitje.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Geef de rookworst er apart bij.