Blinde vink met raapjes uit de oven en paarse aardappeltjes

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 50 minuten • Categorie: Aardappelen

Ja, echt kost uit grootmoeders tijd! Aardappelen, groente, vlees. En, net als in grootmoeders tijd, alles lokaal. De paarse aardappel is een leuke twist, het is een heel oud ras, Bleu de la Manche. Maar ik kies ze ook omdat ze bijzonder lekker zijn. (Mei)raapjes zou je vergeten groente kunnen noemen, voor mijn boeren zijn ze nog springlevend. De blinde vink van Putman goes without saying...

 

Bleu de la Manche aardappelen van CSA De Nieuwe Ronde uit Wageningen, vink van Putman uit de Steenstraat, meiraapjes van biodynamische boerderij De Horsterhof te Duiven.

Ingredienten
  4 st Blinde vink
  800 g Paarse aardappel
  8 st Meiraap
  st Bouquet garni
  4 st Knoflookteen
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schrob de paarse aardappelen goed schoon, verwijder evt. slechte plekjes maar schil ze niet. Kook ze gedurende ± 20 minuten tot ze gaar zijn. Check vanaf 15 minuten regelmatig met een vork. (Let er met je timing op dat de raapjes nog in de oven moeten.)
  • Zet je grootste pan met ca. 5 cm water en zout op om de meiraap straks in te koken.
  • Schil de rapen en snij in plakjes van ca. 0,5 cm. 
  • Doe de raapjes in het kokende water en breng weer aan de kook. Kook gedurende ± 10 minuten, check regelmatig na 5 minuten; ze moeten nog wel 'bite' hebben. 
  • Snijd ondertussen het bosje kruiden fijn (zonder takjes).
  • Giet de raapjes af in een vergiet.
  • Knijp boven de raapjes in het vergiet een teen knoflook uit en voeg een flinke scheut olijfolie, wat peper, zout, en de kruiden toe. Hussel even goed om en verdeel de plakjes in een ovenschaal.
  • Leg er een paar flinters boter op. Schuif gedurende 15 min in de oven. Zet de laatste 5 min de grillstand aan.
  • Verwarm in een koekenpan een klontje (room)boter met wat olie en bak de blinde vinken om en om mooi bruin en net aan gaar. 
  • Serveer de blinde vinken met de meiraapjes en de aardappeltjes ernaast. De jus is natuurlijk voor over de aardappelen!