Blinde vink met raapjes uit de oven en paarse aardappeltjes
Ja, echt kost uit grootmoeders tijd! Aardappelen, groente, vlees. En, net als in grootmoeders tijd, alles lokaal. De paarse aardappel is een leuke twist, het is een heel oud ras, Bleu de la Manche. Maar ik kies ze ook omdat ze bijzonder lekker zijn. (Mei)raapjes zou je vergeten groente kunnen noemen, voor mijn boeren zijn ze nog springlevend. De blinde vink van Putman goes without saying...
Bleu de la Manche aardappelen van CSA De Nieuwe Ronde uit Wageningen, vink van Putman uit de Steenstraat, meiraapjes van biodynamische boerderij De Horsterhof te Duiven.
4 st | Blinde vink | |
800 g | Paarse aardappel | |
8 st | Meiraap | |
st | Bouquet garni | |
4 st | Knoflookteen |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schrob de paarse aardappelen goed schoon, verwijder evt. slechte plekjes maar schil ze niet. Kook ze gedurende ± 20 minuten tot ze gaar zijn. Check vanaf 15 minuten regelmatig met een vork. (Let er met je timing op dat de raapjes nog in de oven moeten.)
- Zet je grootste pan met ca. 5 cm water en zout op om de meiraap straks in te koken.
- Schil de rapen en snij in plakjes van ca. 0,5 cm.
- Doe de raapjes in het kokende water en breng weer aan de kook. Kook gedurende ± 10 minuten, check regelmatig na 5 minuten; ze moeten nog wel 'bite' hebben.
- Snijd ondertussen het bosje kruiden fijn (zonder takjes).
- Giet de raapjes af in een vergiet.
- Knijp boven de raapjes in het vergiet een teen knoflook uit en voeg een flinke scheut olijfolie, wat peper, zout, en de kruiden toe. Hussel even goed om en verdeel de plakjes in een ovenschaal.
- Leg er een paar flinters boter op. Schuif gedurende 15 min in de oven. Zet de laatste 5 min de grillstand aan.
- Verwarm in een koekenpan een klontje (room)boter met wat olie en bak de blinde vinken om en om mooi bruin en net aan gaar.
- Serveer de blinde vinken met de meiraapjes en de aardappeltjes ernaast. De jus is natuurlijk voor over de aardappelen!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vis
Zalmburgers met frisse salade Zelfgemaakte visburgers! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Pasta radijsjes pesto Met pesto van radijsgroen! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vaderdag ontbijt Een ludiek ontbijt met pit! Bekijk gerecht -
Vlees
Traybake met venkel en bbq worst Voorjaarsgerecht ui de oven Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bonen burrito met tomaat en gemarineerde rode ui Vegan Mexicaanse wraps Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bloemkoolsteak met zoete puree Vegan steak! Bekijk gerecht -
Vlees
Spitskool op zijn Italiaans met pasta Spitskool door de pasta! Bekijk gerecht -
Vis
Salade van witte asperges met zalm en aardappelen Lentesalade! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gevulde paprika's met olijf, couscous en gedroogde tomaten Top-ingredienten! Bekijk gerecht