Bloedworst met appeltjes en rode kool

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 25 minuten • Categorie: Aardappelen

Bloedworst: vroeger maakte mijn moeder dit al klaar en alhoewel ik als kind de bloedworst heftig vond, werd dat ruimschoots gecompenseerd door het gebakken appeltje. Ik ben gaan speuren op het web en vond dit mooie recept. De ingrediënten voor het recept komen uiteraard allemaal uit de omgeving van Arnhem; een echt 'Oudgeldersch' recept dus om 'Oudhollandsch' van te genieten!

 

! Alle recepten zijn gebaseerd op 4 personen. De hoeveelheden in je tas zijn aangepast aan het aantal personen waarvoor je besteld hebt. Houd hier bij het lezen van het recept en het koken rekening mee.

Aardappelen, ui en rode kool van de Horsterhof, echte bloedworst van Putman uit de Steenstraat in Arnhem.

Ingredienten
  400 g Bloedworst
  1000 g Aardappelen
  2 st Appels
  2 st Ui
  1 st Rode kool
  st Kruidnagels
  ml Rode wijn
  ml Azijn
  g Suiker
  g Boter
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Schil de appel(s) en boor het klokhuis eruit. Snijd uit het breedste deel van een appel zoveel plakken (1/2 cm) af als het aantal personen waarvoor je kookt. Houd de plakken apart en snijd de rest van de appel(s) in blokjes.
  • Snipper de ui.
  • Schil de aardappelen en kook ze in ± 20 minuten gaar.
  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem en deksel en roer er de in stukjes gesneden appel er door.
  • Doe de gesnipperde ui bij de appels, roer opnieuw om.
  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd deze verticaal in 4 kwarten, verwijder de harde kern en hak dan fijn.
  • Voeg de fijngesneden rode kool toe en laat een 8 tal minuten koken tot de kool ietwat verwelkt.
  • Doe in een apart kommetje een flinke scheut azijn met een flinke eetlepel suiker, een afgestreken eetlepel (!) zout en 4 kruidnagels, roer goed om en roer dan door de rode kool.
  • Dek af en laat de kool een 10 tal minuten sudderen tot ze zacht maar ook knapperig is.
  • Doe er een flinke scheut rode wijn door en laat 5 minuten verder sudderen zonder deksel. Breng verder op smaak met zout en peper.
  • Verhit in een aparte koekkepan 25 gram boter en bak de plakken appel om en om op halfhoog vuur. Neem de appelschijven uit de pan, leg ze apart en houd deze warm.
  • Voeg wat extra boter toe en bak de plakken bloedworst op een matig vuur om en om (circa 3 minuten per kant) krokant.
  • Serveer de bloedworst met een appelschijfje erop, de aardappelen en de rode kool ernaast.