Bloemkoolschotel met kabeljauwfilet

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Vis

Een bijzondere ovenschotel met kabeljauwfilet. Voor dit gerecht kun je gerust de bladeren van de bloemkool gebruiken en mee garen, zo hoef je niks weg te gooien en is het extra smakelijk. Het gerecht is zoet en hartig tegelijk. Eet deze maaltijd zo, of eventueel met een lekkere groene salade.

 

Kabeljauw van de Visbroertjes uit de Steenstraat. Bloemkool, lente-ui en peterselie via de Distreko, de biologische groothandel die diverse Achterhoekse boeren met elkaar verbindt. Droogwaar en slagroom via de Odin.

Ingredienten
  600 g Kabeljauw
  1 st Bloemkool
  300 st Rijst
  100 st Slagroom 125ml
  2 st Knoflookteen
  4 takjes Peterselie
  4 st Lente-uitje
  80 g Pijnboompitten
  80 g Rozijnen
  st Peper en zout
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven op 200oC
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Snij de lente ui in kleine ringen. Was de bloemkool en breek of snij in stukken (roosjes). Bewaar de bladeren die er nog goed uitzien.
  • Zet de rozijnen in bakje met warm water en laatweken voor ongeveer 30 minuten.
  • Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan (zonder olie).
  • Gebruik een pan met dikke bodem en deksel (die in de oven mag). Meng de slagroom, de knoflook (in plakjes gesneden), de lente ui en eventueel een laurierblaadje. Breng langzaam aan de kook en laat het vuur laag, laat alle smaken rustig samen sudderen voor ongeveer 15 minuten. Wil je wat extra pit, voeg dan wat chilivlokken toe aan de saus.
  • Roer de bloemkool door het room-mengsel. Voeg de pijnboompitten en de geweekte krenten erbij. Leg de kabeljauwmoot erboven op. Doe de deksel op de pan en zet in de oven.
  •  Laat stoven totdat de kabeljauw bijna uit elkaar valt, ongeveer 15 minuten, maar check regelmatig. Haal de deksel eraf en laat het gerecht een lichtbruin korstje krijgen.
  •  Serveer met de rijst en wat fijngesneden peterselie en eventueel wat geraspte citroenschil.