Bloemkoolsteak met pompoenpuree

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Een vegan maaltijd met veel smaak. Het romige van de pompoen gaat goed samen met het frisse van de peterselie en de citroen. De pompoempitten zorgen voor een extra bite bij de bloemkoolsteak.

 

Pompoen, kruiden en citroen via biodynamische boerderij de Horsterhof. Aardappelen van tuinderij Haolderkamp uit Didam. Pompoenpitten van Smits uit De Heurne.

 

Ingredienten
  400 g Pompoen
  1 st Bloemkool
  800 g Aardappelen
  4 takjes Peterselie
  1 st Citroen
  4 st Takje(s) Tijm
  1 st Linzen (blik)
  100 g Pompoenpitten
  Zout, peper
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukjes van 2 cm. Verwijder het vruchtvlees en de pitten van de pompen en snijd in blokjes. Kook met de pompoenblokjes in 20 min. in een ruime pan gaar. Ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd fijn.

Snijd de peterselie fijn en meng met de olie en peper.

Verwijder de bladeren van de bloemkool. Snijd in plakken van ca. 2 cm dik. Bestrijk rondom met de helft van de peterselie-olie en breng op smaak met peper en eventueel zout. 

Verhit een (grill)pan en bak de plakken bloemkool gedurende 6 minuten op een kant. Draai de plakken en bak de andere kant nogmaals 5 min.

Giet de aardappel en pompoen af, vang een kopje kookvocht op en stamp samen met de tijm met de pureestamper tot een smeuïge, gladde puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het smeuïger te maken. Breng op smaak met peper.

Doe ondertussen de linzen in een zeef, spoel af onder koud water en laat uitlekken. Warm 5 min in een koekenpan (of bak 5 min mee in de pan bij de bloemkool)

Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Pers 1 helft uit en snijd de rest in partjes. Meng het citroenrasp, -sap en de pompoenpitten met de rest van de peterselie-olie.

Verdeel de pompoenpuree over de borden. Leg de bloemkoolsteaks deels op de puree en serveer de linzen erbij. Besprenkel met de citroen- pompoenpitolie en serveer met een partje citroen.