Bloemkoolsteak met zoete puree
Een vegan maaltijd met veel smaak. Het zoete van de puree gaat goed samen met het frisse van de peterselie en de citroen. De pompoempitten zorgen voor een extra bite bij de bloemkoolsteak.
Zoete- en gewone aardappelen, kruiden en citroen via biodynamische boerderij de Horsterhof. Pompoenpitten van Smits uit De Heurne.
400 g | Zoete aardappelen | |
1 st | Bloemkool | |
800 g | Aardappelen | |
4 takjes | Peterselie | |
1 st | Citroen | |
4 st | Takje(s) Tijm | |
1 st | Linzen (blik) | |
100 g | Pompoenpitten | |
Zout, peper | ||
Olijfolie |
Schil de aardappelen, zowel de gewone- als de zoete en snijd in gelijke stukken. Kook in 20 min. in een ruime pan gaar. Ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd fijn.
Snijd de peterselie fijn en meng met de olie en peper.
Verwijder de bladeren van de bloemkool. Snijd in plakken van ca. 2 cm dik. Bestrijk rondom met de helft van de peterselie-olie en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit een (grill)pan en bak de plakken bloemkool gedurende 6 minuten op een kant. Draai de plakken en bak de andere kant nogmaals 5 min.
Giet de aardappel af, vang een kopje kookvocht op en stamp samen met de tijm met de pureestamper tot een smeuïge, gladde puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het smeuïger te maken. Breng op smaak met peper.
Doe ondertussen de linzen in een zeef, spoel af onder koud water en laat uitlekken. Warm 5 min in een koekenpan (of bak 5 min mee in de pan bij de bloemkool)
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Pers 1 helft uit en snijd de rest in partjes. Meng het citroenrasp, -sap en de pompoenpitten met de rest van de peterselie-olie.
Verdeel de puree over de borden. Leg de bloemkoolsteaks deels op de puree en serveer de linzen erbij. Besprenkel met de citroen- pompoenpitolie en serveer met een partje citroen.
-
VegetarischAndijviestamp met paprika, tomaat en kaas Frisse vega stamp Bekijk gerecht
-
VeganZoete aardappelsoep Romige voedzame soep Bekijk gerecht
-
VleesSperziebonen met pikante tomatengehaktsaus en rijst Kruidig, snel en gezond weekgerecht Bekijk gerecht
-
VeganBladmosterd en geroosterde kikkererwten met zoete aardappel stamp Low carb! Bekijk gerecht
-
VleesPaksoi stamppot met gehaktballetjes Hollandse stamp met Oosterse twist Bekijk gerecht
-
VisAspergesoep met zalmforel Romige soep van het witte goud Bekijk gerecht
-
VeganGevulde koolrabi met noten en boekweit Bekijk gerecht
-
VegetarischAsperges à la flamande Op Vlaamse wijze met eieren, boter en peterselie. Bekijk gerecht
-
VegetarischMoederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht