Boekweit risotto met krokante aardpeer en hazelnoten

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 35 minuten • Categorie: Graan

De aardpeer of topinamboer is geen alledaagse groente, maar daarom niet minder smakelijk! De smaak van aardperen is vrij mild en zoetig. Heel verse exemplaren kunnen uitstekend rauw worden genuttigd. Dan zijn ze lekker knapperig en krokant, en vrij sappig (bijna als radijs). Door hem te koken of anderszins te garen wordt de aardpeer nog heel wat zoeter, met eenzelfde vrij zachte, romige textuur.   

 

Aardperen en uien en knoflook van biodynamische boerderij de Horsterhof, de peterselie, citroen, boekweit en noten zijn ook biologisch ingekocht.

Ingredienten
  2 st Knoflookteen
  8 takjes Peterselie
  1 st Citroen
  500 g Aardperen
  2 st Bouillonblokje
  1 st Ui
  1 st Boekweit
  2 st Sjalotten
  100 g Hazelnoten
  Olijfolie
  Zout, peper
  g Roomboter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Maak van het bouillonblokje met 1 liter kokend water de bouillon en houd deze warm.

Snipper de ui snijd de knoflook fijn.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem op hoog vuur. Voeg de ui toe en fruit 3 min. Voeg de knoflook toe en fruit 1 min. Voeg de boekweit (c.a. 75g. pp) toe en bak al roerend 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg een scheut hete groentebouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg telkens een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot de boekweit gaar is. Dit duurt ongeveer 25 min.

Schil of was ondertussen de aardpeer grondig en snijd hem in dunne plakjes. Hak de hazelnoten grof. Verhit de roomboter in de koekenpan en bak de plakjes aardpeer 10 - 12 minuten op middelhoog vuur, of tot ze goudbruin en zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de gehakte hazelnoten toe en bak nog 2 minuten mee.

Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Snijd de verse peterselie fijn. Roer vervolgens 1 tl citroensap per persoon door de risotto en optioneel een extra klont boter om het lekker smeuïg te maken.

Verdeel de risotto over de borden en garneer met de aardpeer en de hazelnoten. Bestrooi met de peterselie, citroenrasp naar smaak en flink wat zwarte peper.