Boerenkool met romige oesterzwammen en rode ui

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Aardappelen

Deze boerenkool combineer ik met oesterzwammen die in dit seizoen volop verkrijgbaar zijn. Door de  crème fraîche, het scheutje melk en de kaas wordt het een romige boerenkool met een stevige twist. Eet smakelijk! (Let op, de boerenkool is ongesneden, dus even werk, maar echt 2 x zo lekker als de voorgesneden variant!)

 

De oesterzwammen komen van De Middelwaart uit Lobith, boerenkool en knoflook via de biodynamische boerderij De Horsterhof uit Duiven. Aardappelen van het Geldersch Eiland en de takjes tijm zijn vers geplukt op Kweekland in Arnhem.

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  500 g Boerenkool
  300 g Oesterzwam
  2 st Knoflookteen
  4 st Takje(s) Tijm
  2 st Rode ui
  100 ml Creme fraiche
  100 g Kaas, geraspt
  ml Melk
  g Nootmuskaat
  g Boter
  st Peper en zout
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Hak een teentje knoflook fijn. Was en snijd de nerven uit de boerenkool en snijd fijn.
  • Zet een pan met dikke bodem en deksel op het vuur en smelt daarin een klontje boter. Fruit heel even de knoflook en voeg dan de boerenkool toe. Roerbak deze even mee zodat alles bedekt is met een beetje boter.
  • Voeg 1el water, evt. zout en peper toe en stoof zachtjes in 20-25 minuten gaar met de deksel op de pan. 
  • Schil de aardappels, halveer ze en zet ze op in koud water met wat zout. Kook gaar in circa 20 minuten. 
  • Snij de oesterzwammen in stukken. Snij de rode ui doormidden en dan in ringen. 
  • Zet een koekenpan op het vuur met een beetje olie en fruit daarin in de ui aan. Als de uien wat zacht beginnen te worden doe je het vuur hoog en de oesterzwammen en de afgeritste blaadjes tijm erbij. Roerbak de oesterzwammen op hoog vuur mee en draai dan het vuur zacht. Gaar in circa 5 minuten. 
  • Maak ondertussen de puree met een klontje boter, een scheutje melk en de kaas. Prak daar de boerenkool doorheen. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. 
  • Als de boerenkool klaar is smelt je de crème fraîche door de oesterzwammen heen en breng op smaak met peper en zout. 
  • Serveer de boerenkool met de oesterzwammen. 

Eet smakelijk!