Boerenkoolsoep met krokant gebakken rookworst en stokbrood
Hoezo kan boerenkool alleen in de stamppot? Je kan met deze gezonde wintergroente alle kanten op. Door er bijvoorbeeld boerenkoolpesto van te maken en dat met pasta te combineren. Of door er deze waanzinnige boerenkoolsoep van te maken! Een lust voor het oog èn voor de smaakpapillen. (en ook nog eens boordevol vitaminen)
Boerenkool, aardappelen, ui en knoflook van de biologisch-dynamische boerderij De Horsterhof. Stokbrood van bakker Tom van Otterloo uit de bakkerij in De Steeg en de tijm is van eigen (Kweek)land.
400 g | Boerenkool | |
2 st | Rookworst | |
1 st | Stokbrood | |
400 g | Aardappelen | |
1 st | Citroen | |
1 st | Takje(s) Tijm | |
1 st | Bouillonblokje | |
2 st | Knoflookteen | |
2 st | Ui | |
Olijfolie | ||
Zout, peper |
Snijd de ui(en) in grove stukken. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Was de boerenkool en snijd grof. Snipper de knoflook. Snijd de rookworst in plakjes van 1/2 cm.
Voor de soep:
- Verhit de olie in een (soep)pan en smoor de de helft van de ui en de knoflook glazig.
- Voeg 2/3 van de aardappelen, de boerenkool, citroenrasp van een halve citroen, de tijm, 6,5 dl water en het bouillonblok toe.
- Breng het water aan de kook en kook de groente in 10 minuten gaar.
- Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout.
Voor de garnering:
- Doe de rest van aardappelblokjes in een zeef en houd ze onder de stromende kraan, droog de aardappel op een theedoek of keukenpapier. Verhit olie in een koekenpan.
- Bak de rookworstplakjes krokant en bruin. Schep de worst uit de pan.
- Bak nu de aardappelblokjes goudbruin in dezelfde pan. Voeg tegen de tijd dat de aardappelen bijna klaar zijn de andere helft van ui-blokjes toe. Roer even goed door. Voeg, als de ui glazig gebakken is, de worst toe en meng goed.
- Schep de soep in mooie diepe borden. Schep in het midden een flinke lepel van de garnering.
Serveer met het stokbrood ernaast.
-
Vlees
Biefstukspies met Roast Potatoes en gegrilde asperges Koningsmaal Bekijk gerecht -
Vlees
Andijviestampotje met hamburgers Lekker Hollands! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Flammkuche met raapstelen van de Stadsboerin Lekker Vega! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Raapstelenstamp met gedroogde tomaten en kastanjechampignons Vega-twist! Bekijk gerecht -
Vlees
Hamburger, salade en opgebakken aardappeltjes Ouderwets 'aardappel, groente, vlees' (AGV) Bekijk gerecht -
Vlees
Pasta pesto met lente-ui, verse spinazie, gedroogde tomaatjes en spekjes Bekijk gerecht -
Vis
Gebakken zalmforel-filet met bloemkool en krieltjes Vis op z'n best Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gewokte rijst met paksoi, cashews en verse shii-take Vers uit de kas! Bekijk gerecht -
Vlees
Aardappeltjes met geroosterde wintergroenten en bistro-worstjes Comfort-food Bekijk gerecht