Boerenkoolsoep met krokant gebakken rookworst en stokbrood

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Soep

Al jaren favoriet bij veel klanten: deze heerlijk vullende en verwarmende boerenkoolsoep! Een lust voor het oog èn voor de smaakpapillen. De makkelijkste manier om goed groenten tot je te nemen en ook nog eens makkelijk op te warmen voor de laatwerkers of vroegsporters.

 

Boerenkool, aardappelen, ui en knoflook van de biologisch-dynamische boerderij De Horsterhof. Stokbrood van bakker Tom van Otterloo uit de bakkerij in De Steeg en de tijm is van eigen (Kweek)land.

Ingredienten
  400 g Boerenkool
  2 st Rookworst
  2 st Frans desem stokbrood
  400 g Aardappelen
  1 st Citroen
  1 st Takje(s) Tijm
  1 st Bouillonblokje
  2 st Knoflookteen
  2 st Ui
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Snijd de ui(en) in grove stukken. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Was de boerenkool en snijd grof. Snipper de knoflook. Snijd de rookworst in plakjes van 1/2 cm.

Voor de soep:

  • Verhit de olie in een (soep)pan en smoor de de helft van de ui en de knoflook glazig.
  • Voeg 2/3 van de aardappelen, de boerenkool, citroenrasp van een halve citroen, de tijm, 6,5 dl water en het bouillonblok toe.
  • Breng het water aan de kook en kook de groente in 10 minuten gaar.
  • Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout.

Voor de garnering:

  • Doe de rest van aardappelblokjes in een zeef en houd ze onder de stromende kraan, droog de aardappel op een theedoek of keukenpapier. Verhit olie in een koekenpan.
  • Bak de rookworstplakjes krokant en bruin. Schep de worst uit de pan.
  • Bak nu de aardappelblokjes goudbruin in dezelfde pan. Voeg tegen de tijd dat de aardappelen bijna klaar zijn de andere helft van ui-blokjes toe. Roer even goed door. Voeg, als de ui glazig gebakken is, de worst toe en meng goed.
  • Schep de soep in mooie diepe borden. Schep in het midden een flinke lepel van de garnering. 

Serveer met het stokbrood ernaast.