Boerenkoolstamppot met rookworst

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Vlees

De eerste boerenkool is weer van het land! Daarbij de rookworst van boerderij De Goed Gevulde dat past dan weer perfect bij dé stamppot van dit seizoen! De boerenkool komt ongesneden en bereiden is dus wel even werk maar dan heb je ook echte lekkere smeuige boerenkool!

 

Boerenkool van tuinderij Bodemliefde uit Giesbeek, aardappelen via de Horsterhof uit Duiven. De rookworst en spekjes van boerderij De Goed Gevulde uit Halle..

Ingredienten
  200 g Spekjes
  1000 g Boerenkool
  2 st Rookworst
  1200 g Aardappelen
  1 st Slagroom 125ml
  st Peper en zout
  Boter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden.
  • Boerenkoolblederen eerste even wassen. Snijd vervolgens het blad langs de nerf los. Gooi de nerf weg en snijd het boerenkoolblad zo klein mogelijk. 
  • Doe de aardappelstukken in een grote pan, voeg een flinke schep zout toe en schenk zoveel water erbij dat de aardappelen net onder staan. Leg de boerenkool daarop. Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt aan de kook brengen. Na ± 20 minuten is zijn de aardappeles gaar en de boerenkool wat geslonken en zacht.
  • Leg ondertussen de rookworst op de aardappels/boerenkool of verwarm hem apart in een steelpannetje met water dat net tegen de kook is. Haal hem uit het zakje.
  • Ondertussen de spekjes heel zachtjes uitbakken in een koekepan zondere vet.
  • Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in kom. Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen. Flinke scheut slagroom en evt melk of boter toevoegen. Alles goed door elkaar roeren en al eventueel, als de boel nog niet smeuïg is al roerend steeds scheutje kookvocht toevoegen tot alles smeuïg is.
  • Warm de stamp nog even door. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel nog scheutje azijn. Boerenkoolstamppot op borden scheppen. Rookworst en spekjes op de boerenkoolstamppot leggen. (Eventueel lekker met mosterd)