Heerlijke risotto van paddestoelen
Voor de vaste PUURland klanten inmiddels een 'all-time-favourite' maar voor de diverse nieuwkomers van de afgelopen weken is deze risotto met kastanjechampignons, shiitake en oesterzwam nog onbekend. En omdat de paddestoelen er nu volop zijn maken we er gebruik van! Risotto maken heeft de naam lastig te zijn maar het is feitelijk niet meer dan er bij blijven en af en toe roeren. Dus... zodra je de wijn hebt toegevoegd, schenk je voor jezelf een glaasje in en dan rustig blijven roeren.
De champignons, shiitake en oesterzwammen zijn van De Middelwaard uit Loo, de ui komt van de Biologisch-Dynamische boerderij De Horsterhof uit Duiven net als de winterpostelein. Risottorijst en (vegetarische) bouillonblokjes via biologische groothandel De Nieuwe Band. De kruiden plukken we vers op Kweekland.
400 g | Champignons | |
300 g | Oesterzwam | |
100 g | Shiitake paddestoelen | |
2 st | Ui, gesnipperd | |
300 st | Risotto rijst | |
2 st | Bouillonblokje | |
200 g | Winterpostelein | |
st | Bouquet garni | |
80 st | Kaas, geraspt, 100g | |
Zout, peper | ||
Olijfolie | ||
120 ml | Witte wijn |
- Maak de bouillon met 1,5 liter kokend water en het/de bouillonblokje(s).
- Verhit in een grote koekenpan (of wok) op een matig hoog vuur 3 eetlepels olijfolie.
- Voeg de gesneden champignons en oesterzwammen toe en bak ze 3 minuten zachtjes.
- Paddenstoelen met vocht uit de pan halen en apart zetten.
- Voeg 1 eetlepel olijfolie aan de pan/wok toe en fruit daarin de uitjes een paar minuten.
- Rijst toevoegen en ongeveer 2 minuten door het olie/ui mengsel roeren. Als de rijst licht goudkleurig is, de wijn erbij schenken en onder constant roeren de wijn laten absorberen.
- Dan 100 ml. van de bouillon toevoegen en onder constant roeren laten absorberen. Procedure herhalen met telkens ±100 ml. bouillon, constant roerend tot al het vocht geabsorbeerd is en de rijst gaar is (15-20 minuten).
- Kruiden uit het 'bouquet garni' fijn snijden.
- Pan van het vuur halen en paddenstoelen met vocht, boter, fijngesneden kruiden en de kaas erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
- Serveer met de sla die je goed wast en eventueel aanmaakt met wat olie, azijn en zout en peper.
-
VegetarischAndijviestamp met paprika, tomaat en kaas Frisse vega stamp Bekijk gerecht
-
VeganZoete aardappelsoep Romige voedzame soep Bekijk gerecht
-
VleesSperziebonen met pikante tomatengehaktsaus en rijst Kruidig, snel en gezond weekgerecht Bekijk gerecht
-
VeganBladmosterd en geroosterde kikkererwten met zoete aardappel stamp Low carb! Bekijk gerecht
-
VleesPaksoi stamppot met gehaktballetjes Hollandse stamp met Oosterse twist Bekijk gerecht
-
VisAspergesoep met zalmforel Romige soep van het witte goud Bekijk gerecht
-
VeganGevulde koolrabi met noten en boekweit Bekijk gerecht
-
VegetarischAsperges à la flamande Op Vlaamse wijze met eieren, boter en peterselie. Bekijk gerecht
-
VegetarischMoederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht