Heerlijke risotto van paddestoelen
Voor de vaste PUURland klanten inmiddels een 'all-time-favourite' maar voor de diverse nieuwkomers van de afgelopen weken is deze risotto met kastanjechampignons, shiitake en oesterzwam nog onbekend. En omdat de paddestoelen er nu volop zijn maken we er gebruik van! Risotto maken heeft de naam lastig te zijn maar het is feitelijk niet meer dan er bij blijven en af en toe roeren. Dus... zodra je de wijn hebt toegevoegd, schenk je voor jezelf een glaasje in en dan rustig blijven roeren.
De champignons, shiitake en oesterzwammen zijn van De Middelwaard uit Loo, de ui komt van de Biologisch-Dynamische boerderij De Horsterhof uit Duiven net als de winterpostelein. Risottorijst en (vegetarische) bouillonblokjes via biologische groothandel De Nieuwe Band. De kruiden plukken we vers op Kweekland.
400 g | Champignons | |
300 g | Oesterzwam | |
100 g | Shiitake paddestoelen | |
2 st | Ui, gesnipperd | |
300 st | Risotto rijst | |
2 st | Bouillonblokje | |
200 g | Winterpostelein | |
st | Bouquet garni | |
80 st | Kaas, geraspt, 100g | |
Zout, peper | ||
Olijfolie | ||
120 ml | Witte wijn |
- Maak de bouillon met 1,5 liter kokend water en het/de bouillonblokje(s).
- Verhit in een grote koekenpan (of wok) op een matig hoog vuur 3 eetlepels olijfolie.
- Voeg de gesneden champignons en oesterzwammen toe en bak ze 3 minuten zachtjes.
- Paddenstoelen met vocht uit de pan halen en apart zetten.
- Voeg 1 eetlepel olijfolie aan de pan/wok toe en fruit daarin de uitjes een paar minuten.
- Rijst toevoegen en ongeveer 2 minuten door het olie/ui mengsel roeren. Als de rijst licht goudkleurig is, de wijn erbij schenken en onder constant roeren de wijn laten absorberen.
- Dan 100 ml. van de bouillon toevoegen en onder constant roeren laten absorberen. Procedure herhalen met telkens ±100 ml. bouillon, constant roerend tot al het vocht geabsorbeerd is en de rijst gaar is (15-20 minuten).
- Kruiden uit het 'bouquet garni' fijn snijden.
- Pan van het vuur halen en paddenstoelen met vocht, boter, fijngesneden kruiden en de kaas erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
- Serveer met de sla die je goed wast en eventueel aanmaakt met wat olie, azijn en zout en peper.
-
Vis
Aardappel prei soep met gerookte zalmforel Bijzondere en gezonde maaltijdsoep. Bekijk gerecht -
Vlees
Stamppot van spinazie met blauwe kaas en speklappen smaakvolle combi Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Oesterzwam shoarma Met vlezige bite! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Rijst gebakken met groenten en omelet Rijst met omelet, een goede combi! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bietensoep met krokante salie en hazelnoten Bekijk gerecht -
Vlees
Chili con carne Comfort food Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Pastinaak paddenstoelen stoof Rijk van smaak Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gewokte rijst met chinese kool, cashews en verse shii-take copy Vers met een oosters tintje! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bloemkoolsteak met pompoenpuree Bekijk gerecht