Paddenstoelenrisotto

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Rijst

Voor de vaste PUURland klanten inmiddels een 'all-time-favourite' maar voor de diverse nieuwkomers van de afgelopen weken is deze risotto met kastanjechampignons en oesterzwam nog onbekend. En omdat de paddestoelen er nu volop zijn maken we er gebruik van! Risotto maken heeft de naam lastig te zijn maar het is feitelijk niet meer dan er bij blijven en af en toe roeren. Dus... zodra je de wijn hebt toegevoegd, schenk je voor jezelf een glaasje in en dan rustig blijven roeren!  

 

De champignons, shiitake en oesterzwammen zijn van De Middelwaard uit Loo, de ui komt van de Biologisch-Dynamische boerderij De Horsterhof uit Duiven net als de winterpostelein. Risottorijst en (vegetarische) bouillonblokjes via biologische groothandel De Nieuwe Band. De kruiden plukken we zoveel mogelijk vers op Kweekland.

Ingredienten
  400 g Champignons
  300 g Oesterzwam
  100 g Shiitake paddestoelen
  2 st Ui, gesnipperd
  300 g Risotto rijst
  2 st Bouillonblokje
  200 g Winterpostelein
  st Bouquet garni
  80 g Kaas, geraspt
  Zout, peper
  Olijfolie
  120 ml Witte wijn
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Maak de bouillon met 1,5 liter kokend water en het/de bouillonblokje(s).
  • Verhit in een grote koekenpan (of wok) op een matig hoog vuur 3 eetlepels olijfolie.
  • Voeg de gesneden champignons en oesterzwammen toe en bak ze 3 minuten zachtjes.
  • Paddenstoelen met vocht uit de pan halen en apart zetten.
  • Voeg 1 eetlepel olijfolie aan de pan/wok toe en fruit daarin de uitjes een paar minuten.
  • Rijst toevoegen en ongeveer 2 minuten door het olie/ui mengsel roeren. Als de rijst licht goudkleurig is, de wijn erbij schenken en onder constant roeren de wijn laten absorberen.
  • Dan 100 ml. van de bouillon toevoegen en onder constant roeren laten absorberen. Procedure herhalen met telkens ±100 ml. bouillon, constant roerend tot al het vocht geabsorbeerd is en de rijst gaar is (15-20 minuten).
  • Kruiden uit het 'bouquet garni' fijn snijden.
  • Pan van het vuur halen en paddenstoelen met vocht, boter, fijngesneden kruiden en de kaas erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
  • Serveer met de sla die je goed wast en eventueel aanmaakt met wat olie, azijn en zout en peper.