Kippendijen uit de oven met aardappelen en broccoli

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Makkelijk maar smaakvol recept van mijn collega Joliene van 'No Peanuts' in Deventer. Volgens haar is dit recept easy-peasy:  "Kwestie van in de oven zetten en wachten tot alles een bruin laagje krijgt en heerlijk gaat geuren. Omdat de groente als het ware gaar wordt van het eigen vocht krijgen ze veel meer smaak. De kip is al lekker van zichzelf, een ‘rub’ met wat gedroogde tijm, peper en zout wil do the trick!"

 

(H)eerlijke kippendijen van Putman in de Steenstraat, aardappelen en groenten van biologische boerderij de Horsterhof in Duiven, kruiden van Kweekland en de citroen ingekocht bij biologiusche groothandel Odin.

Ingredienten
  4 st Kippendij
  600 g Aardappelen
  400 g Broccoli
  2 st Rode ui
  600 g Zoete aardappelen
  1 st Citroen
  8 takjes Basilicum
  8 st Takje(s) Tijm
  st Peper en zout
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven op 200C
  • Boen de aardappelen goed schoon. Bij nieuwe aardappelen laat je bij voorkeur de schil zitten. Snijd ze in grove blokjes drie à vier centimeter. 
  • Schrob of schil de zoete aardappel en snijd ook in blokjes.
  • Snijd de ui mag in ringen en leg vast op een bakplaat met bakpapier. De blokjes aardappel kun je even omhusselen met wat olie of boter, maar het hoeft niet, dry roast is ook erg lekker en er komt straks ook wat vet uit de kip.
  • Bestrooi met wat zout en peper en zet de ui en de aardappel vast even in de hete oven, +/- 10 min.
  • Maak vast de dressing: olijfolie, fijn gesneden basilicum, sap van een citroen en naar smaak beetje honing. Zet weg, zo kunnen de smaken lekker intrekken.
  • Smeer de kip met wat gedroogde tijm, beetje zout, zwarte peper en een heel klein beetje honing voor krokant laag je. doe ze bij de ui en aardappels in de oven voor nog 10 minuten.
  • Spoel ondertussen de broccoli af en snijd in roosjes. De steel kun je ook eten, alleen het onderste deel is niet zo lekker, als je die schilt kun je wel het binnenste ‘vlees’ erbij doen. Voeg de broccoli toe op de bakplaat en bak nog 10-15 minuten, totdat alle aardappels goed gaar zijn, de kip gaar en lichtbruin is met krokant velletje en de broccoli felgroen met wat bruine randjes.
  • Laat iets afkoelen en hussel de groente voor het serveren om met de dressing.

 

Eet smakelijk!