Courgette quiche met geitenkaas

 
Niveau: Gevorderd • Bereidingstijd: 55 minuten • Categorie: Salade

Een lichte quiche die zowel warm- als koud te eten is en daardoor ook makkelijk mee nemen voor een warme dag in het park of bij het water bijvoorbeeld.  

 

Courgette, eieren en kruiden via boerderij de Horsterhof uit Duiven. Het deeg halen we bij de lokale groothandel, net als de pijnboompitten en de geitenkaas.

Ingredienten
  2 st Quichedeeg
  2 st Courgette
  200 g Cherrytomaten
  1 st Slagroom 125ml
  1 st Geitenkaas vers 125g
  4 st Eieren
  4 st Takje(s) Tijm
  40 g Pijnboompitten
  Olijfolie
  Zout, peper
  g Roomboter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Leg  de tomaten op een stuk bakpapier. Sprenkel er wat zout, peper en olijfolie overheen en zet het in de oven op 160 graden, ongeveer 30 minuten. Het idee is dat de tomaten een beetje uitdrogen, dit is nodig omdat de quiche anders te nat zou worden. Je kunt eventueel ook (zon)gedroogde tomaten gebruiken, maar die zijn vaak weer een beetje te droog.
  • Snijd de courgettes in 1 cm dikke plakjes en bak deze in een koekenpan met olijfolie tot ze mooi bruin zijn.
  • Nu moet het deeg blind gebakken worden. Dat wil zeggen, zonder vulling. Op deze manier is het deeg straks al gaar als de vulling erin gaat en krijg je een mooi stevige bodem (ook als je bladerdeeg gebuikt). Leg onderin je quicheschaal wat bakpapier en vet de rand in met een beetje boter. Rol het deeg vervolgens uit tot ongeveer 4 mm dikte en leg het in je quicheschaal. Zorg dat het overal dicht is en stevig aangedrukt. Leg nu bovenop je deeg nog een laag bakpapier en stort hierop je bakbonen. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet kan gaan rijzen in de oven. Als je geen bakbonen hebt, kun je ook een kilo grof zeezout gebruiken, dit kan gewoon in de oven en is nog prima bruikbaar als je het af laat koelen. Kijk natuurlijk wel uit dat het zout niet op je deeg komt! Zet de schaal zo`n 20 minuten in de oven op 180 graden .
  • Meng met een mixer of garde de eieren, geitenkaas, room en tijm en doe hier een snuf zout en peper bij.
  • Als de bodem gaar is, haal je hem uit de oven en verwijder je de bakbonen. Als het goed is, heb je nu een mooie bodem voor je quiche.
  • Beleg hem met een laag courgette en giet hier de helft van je geitenkaasmix overheen.
  • Knijp de tomaatjes nog een beetje uit (zodat ze niet te nat zijn) en leg deze ook in de schaal. Leg hierop een laag courgette en giet de andere helft van de geitenkaasmix eroverheen.
  • Strooi als laatste de pijnboompitjes erover en zet de quiche in de oven op 180 graden. Bak de hem in zo`n 20-30 minuten gaar, hij is klaar als de vulling volledig gestold is.