Couscous met halloumi, zomerbietjes en sperziebonen
Een paar jaar geleden, op vakantie in Zweden, werden wij verrast door een Zweed die een blok kaas op de BBQ gooide, hem grilde en vervolgens in een salade verwerkte. Het bleek halloumi te zijn: een traditionele Cypriotische geitenkaas, gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenmelk. Omdat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt. Helaas heb ik nog geen regionale variant gevonden maar 't Zuivelhoekje in de Steenstraat verkoopt hem lokaal ;-)
Rode zomerbietjes en sperziebonen van De Horsterhof uit Duiven. Peterselie van Kweekland. De overige ingredienten zijn biologisch en ingekocht via De Nieuwe Band en de Estafette.
400 g | Halloumi | |
300 st | Couscous | |
8 st | Rode bietjes | |
400 g | Sperziebonen | |
takjes | Peterselie | |
200 g | Walnoten | |
Zout, peper | ||
Olijfolie |
- Was de bietjes en kook ze gedurende 20 tot 30 minuten tot ze redelijk makkelijk in te prikken zijn met een vork maar niet helemaal zacht zijn. Koel ze wat af onder de koude kraan en ontvel ze (dit moet makkelijk gaan). Snijd in blokjes van ±1 cm en zet apart.
- Snij de halloumi in blokjes en verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak de blokjes goudbruin en krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
- Breng een pan water met een schepje zout aan de kook. Was ondertussen de boontjes en snijd of breek ze in tweeën. Blancheer ze kort (een minut of 3 tot 5) in het hete water. Check af en toe even, ze moeten lekker knapperig blijven.
- Snipper de peterselie en verkruimel de walnoten.
- Maak de couscous klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. (Voor 2 personen: 1 1/2 kopje kokend water op 1 kopje couscous. Roeren en 10 minuten laten wellen. Scheutje olijfolie erdoor.)
- Meng alle ingredienten door elkaar, doe als laatste de halloumi er bovenop en eet meteen.
Eet smakelijk!
-
Vlees
Traybake met venkel en bbq worst Voorjaarsgerecht ui de oven Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bonen burrito met tomaat en gemarineerde rode ui Vegan Mexicaanse wraps Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bloemkoolsteak met zoete puree Vegan steak! Bekijk gerecht -
Vlees
Spitskool op zijn Italiaans met pasta Spitskool door de pasta! Bekijk gerecht -
Vis
Salade van witte asperges met zalm en aardappelen Lentesalade! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gevulde paprika's met olijf, couscous en gedroogde tomaten Top-ingredienten! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vega-stamp met raapstelen, walnoten, gedroogde tomaten en oesterzwammen Vega-twist! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Moederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Courgettes gevuld met boekweit en tomaat Gezonde vegetarische courgette uit de oven Bekijk gerecht