Couscous met halloumi, zomerbietjes en sperziebonen
Een paar jaar geleden, op vakantie in Zweden, werden wij verrast door een Zweed die een blok kaas op de BBQ gooide, hem grilde en vervolgens in een salade verwerkte. Het bleek halloumi te zijn: een traditionele Cypriotische geitenkaas, gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenmelk. Omdat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt. Helaas heb ik nog geen regionale variant gevonden maar 't Zuivelhoekje in de Steenstraat verkoopt hem lokaal ;-)
Rode zomerbietjes en sperziebonen van De Horsterhof uit Duiven. Peterselie van Kweekland. De overige ingredienten zijn biologisch en ingekocht via De Nieuwe Band en de Estafette.
400 g | Halloumi | |
300 st | Couscous | |
8 st | Rode bietjes | |
400 g | Sperziebonen | |
takjes | Peterselie | |
200 g | Walnoten | |
Zout, peper | ||
Olijfolie |
- Was de bietjes en kook ze gedurende 20 tot 30 minuten tot ze redelijk makkelijk in te prikken zijn met een vork maar niet helemaal zacht zijn. Koel ze wat af onder de koude kraan en ontvel ze (dit moet makkelijk gaan). Snijd in blokjes van ±1 cm en zet apart.
- Snij de halloumi in blokjes en verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak de blokjes goudbruin en krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
- Breng een pan water met een schepje zout aan de kook. Was ondertussen de boontjes en snijd of breek ze in tweeën. Blancheer ze kort (een minut of 3 tot 5) in het hete water. Check af en toe even, ze moeten lekker knapperig blijven.
- Snipper de peterselie en verkruimel de walnoten.
- Maak de couscous klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. (Voor 2 personen: 1 1/2 kopje kokend water op 1 kopje couscous. Roeren en 10 minuten laten wellen. Scheutje olijfolie erdoor.)
- Meng alle ingredienten door elkaar, doe als laatste de halloumi er bovenop en eet meteen.
Eet smakelijk!
-
VegetarischAspergesoep met zalmforel Romige soep van het witte goud Bekijk gerecht
-
VeganGevulde koolrabi met noten en boekweit Bekijk gerecht
-
VegetarischAsperges à la flamande Op Vlaamse wijze met eieren, boter en peterselie. Bekijk gerecht
-
VegetarischMoederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht
-
VeganVegan Chili sin Carne Vegan comfort food! Bekijk gerecht
-
VegetarischVega carpaccio van gepofte koolrabi met pesto en brood Koolrabi anders! Bekijk gerecht
-
VleesSatécurry met gewokte paksoi Eenvoudige curry met rundergehakt Bekijk gerecht
-
VisRaapstelenrisotto met gerookte zalmforel Lekker! Bekijk gerecht
-
VleesButter Chicken met naanbrood en Hollandse groenten Heerlijk Indiaas met een Hollandse twist Bekijk gerecht