Couscous met halloumi, zomerbietjes en sperziebonen
Een paar jaar geleden, op vakantie in Zweden, werden wij verrast door een Zweed die een blok kaas op de BBQ gooide, hem grilde en vervolgens in een salade verwerkte. Het bleek halloumi te zijn: een traditionele Cypriotische geitenkaas, gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenmelk. Omdat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt. Helaas heb ik nog geen regionale variant gevonden maar 't Zuivelhoekje in de Steenstraat verkoopt hem lokaal ;-)
Rode zomerbietjes en sperziebonen van De Horsterhof uit Duiven. Peterselie van Kweekland. De overige ingredienten zijn biologisch en ingekocht via De Nieuwe Band en de Estafette.
400 g | Halloumi | |
300 st | Couscous | |
8 st | Rode bietjes | |
400 g | Sperziebonen | |
takjes | Peterselie | |
200 g | Walnoten | |
Zout, peper | ||
Olijfolie |
- Was de bietjes en kook ze gedurende 20 tot 30 minuten tot ze redelijk makkelijk in te prikken zijn met een vork maar niet helemaal zacht zijn. Koel ze wat af onder de koude kraan en ontvel ze (dit moet makkelijk gaan). Snijd in blokjes van ±1 cm en zet apart.
- Snij de halloumi in blokjes en verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak de blokjes goudbruin en krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
- Breng een pan water met een schepje zout aan de kook. Was ondertussen de boontjes en snijd of breek ze in tweeën. Blancheer ze kort (een minut of 3 tot 5) in het hete water. Check af en toe even, ze moeten lekker knapperig blijven.
- Snipper de peterselie en verkruimel de walnoten.
- Maak de couscous klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. (Voor 2 personen: 1 1/2 kopje kokend water op 1 kopje couscous. Roeren en 10 minuten laten wellen. Scheutje olijfolie erdoor.)
- Meng alle ingredienten door elkaar, doe als laatste de halloumi er bovenop en eet meteen.
Eet smakelijk!
-
Vegetarisch
Hét PUURland Kerstmenu 2023 (vega) Kerst dit jaar helemaal lokaal! Bekijk gerecht -
Vlees
Hét PUURland Kerstmenu 2023 Kerst dit jaar helemaal lokaal! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Rode Bieten tartaar met quinoa (voorgerecht) Een heerlijk kerst voorgerecht met als basis zachte rode bietjes Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Luxe Pompoensoep (tussengerecht) Heerlijke verwarmende pompoensoep met een luxe twist! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood saus (hoofdgerecht vega) Lekker en creatief vegetarisch! Bekijk gerecht -
Vlees
Gepofte knolselderij met stoofvlees van De Houberg (hoofdgerecht vlees) Lekker en creatief! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Appelcrumble met hangop (dessert) Echt Hollands toetje! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bijgerechten kerst Smaakvolle bijgerechten voor het kerstdiner! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Geroosterde Groenten Traybake met Feta en Kruiden Laat de oven het werk doen Bekijk gerecht