Drentse koolraapstamp met paddenstoelenragout

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Aardappelen

In deze bijzondere stamppot uit vervlogen tijden komen lekkere winterse smaken samen. Van origine een oud Drents recept maar natuurlijk gebruiken wij ingrediënten van nog dichterbij. 

 

Hofleverancier van dit gerecht is De Horsterhof voor de aardappelen, ui, knoflook en koolraap. Kastanjechampignons komen van Middelwaard uit Loo, de biologische slagroom is ingekocht bij de Odin in de Steenstraat.

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  2 st Koolraap
  st Bouillonblokje
  100 ml Slagroom
  500 g Kastanjechampignons
  1 st Ui
  2 st Knoflookteen
  Zout, peper
  g Kaas, geraspt
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Schil de koolraap en snijd in blokjes. Snipper de ui en knoflook.
  • Maak een bouillon van 1 blokje (vegetarisch) op 1/2 liter kokend water.
  • Kook de aardappelen en koolraap gaar in water of bouillon (houdt 100 ml. achter voor de ragout) in ± 20 minuten.
  • Maak ondertussen de ragout: bak de paddenstoelen in een pan zonder olie of boter tot het vocht is verdampt. Giet er een flinke scheut olijfolie bij en bak nog een minuut. 
  • Bak in een andere, diepe pan de ui en knoflook in olijfolie op zacht vuur tot ze glazig zijn. Blus af met 50ml bouillon p/p en nogeens de helft daarvan aan room en eventueel een scheut sherry of rode wijn. Laat 10 minuten sudderen.
  • Giet daarna de saus bij de paddestoelen en breng op smaak met zout en peper. Laat op een heel zacht vuurtje pruttelen tot het serveren, roer af en toe om.
  • Giet de aardappelen en kool af en stamp met zout, peper, de rest van de room en eventueel wat geraspte kaas tot een grove maar smeuige  puree, wees niet te zuinig met room ;-)
  • Serveer de stamppot met de paddenstoelenragout ernaast.