Drentse koolraapstamppot met paddenstoelenragout

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Aardappelen

Een bijzonder combinatie; dit herfstige en vegetarische stamppotje. 

 

! Alle recepten zijn gebaseerd op 4 personen. De hoeveelheden in je tas zijn aangepast aan het aantal personen waarvoor je besteld hebt. Houd hier bij het lezen van het recept en het koken rekening mee.

Hofleverancier van dit gerecht is De Horsterhof voor de aardappelen, ui, knoflook en koolraap. Kastanjechampignos komen van Middelwaard uit Loo, de biologische slagroom is ingekocht via biologische groothandel De Nieuwe Band

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  2 st Koolraap
  st Bouillonblokje
  100 ml Slagroom
  500 g Kastanjechampignons
  1 st Ui
  2 st Knoflookteen
  Zout, peper
  g Kaas, geraspt
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Schil de koolraap en snijd in blokjes. Snipper de ui en knoflook.

Kook de aardappelen en koolraap gaar in water of bouillon (houdt 100 ml. achter voor de ragout) in ± 20 minuten.

Maak ondertussen de ragout: bak de paddenstoelen in een pan zonder olie of boter tot het vocht is verdampt. Giet er een flinke scheut olijfolie bij en bak nog een minuut. 

Bak in een andere pan de ui en knoflook in olijfolie op zacht vuur tot ze glazig zijn. Blus af met de bouillon, de helft van de room en eventueel een scheut sherry of rode wijn. Laat 10 minuten sudderen.

Giet daarna de saus bij de paddestoelen en breng op smaak met zout en peper. Laat op een heel zacht vuurtje pruttelen tot het serveren, roer af en toe om.

Giet de aardappelen en sw kool af en stamp met zout, peper, de rest van de room en eventueel wat geraspte kaas tot een zachte puree. 

Serveer de stamppot met de paddenstoelenragout ernaast.