Drentse koolraapstamp met paddenstoelenragout
In deze bijzondere stamppot uit vervlogen tijden komen lekkere winterse smaken samen. Van origine een oud Drents recept maar natuurlijk gebruiken wij ingrediënten van nog dichterbij.
Hofleverancier van dit gerecht is De Horsterhof voor de aardappelen, ui, knoflook en koolraap. Kastanjechampignons komen van Middelwaard uit Loo, de biologische slagroom is ingekocht. Geraspte kaas van De Kaastobbe uit Duiven.
1 st | Kaas, geraspt, 100g | |
1000 g | Aardappelen | |
2 st | Koolraap | |
1 st | Bouillonblokje | |
1 st | Slagroom 125ml | |
500 g | Kastanjechampignons | |
1 st | Ui | |
2 st | Knoflookteen | |
Zout, peper | ||
Olijfolie |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Schil de koolraap en snijd in blokjes. Snipper de ui en knoflook.
- Maak een bouillon van 1 blokje (vegetarisch) op 1/2 liter kokend water.
- Kook de aardappelen en koolraap gaar in water of bouillon (houdt 100 ml. achter voor de ragout) in ± 20 minuten.
- Maak ondertussen de ragout: bak de paddenstoelen in een pan zonder olie of boter tot het vocht is verdampt. Giet er een flinke scheut olijfolie bij en bak nog een minuut.
- Bak in een andere, diepe pan de ui en knoflook in olijfolie op zacht vuur tot ze glazig zijn. Blus af met 50ml bouillon p/p en nogeens de helft daarvan aan room en eventueel een scheut sherry of rode wijn. Laat 10 minuten sudderen.
- Giet daarna de saus bij de paddestoelen en breng op smaak met zout en peper. Laat op een heel zacht vuurtje pruttelen tot het serveren, roer af en toe om.
- Giet de aardappelen en kool af en stamp met zout, peper, de rest van de room en eventueel wat geraspte kaas tot een grove maar smeuige puree, wees niet te zuinig met room ;-)
- Serveer de stamppot met de paddenstoelenragout ernaast.
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Geroosterde Groenten Traybake met Feta en Kruiden Laat de oven het werk doen Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Winterse vegetarische salade met zoete aardappel en veldsla Bekijk gerecht -
Vis
Savooiekoolrolletjes met pastinaak-zalmforelpuree Hollands culinair! Bekijk gerecht -
Vegan
Rijke groentenstoof met bonen In een tajine of stoofpan Bekijk gerecht -
Vlees
Zelfgemaakte kippensoep met brood Heerlijke verwarmende medicinale soep! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gebakken Yacon met Quinoa en Geroosterde Groenten Een ondergrondse knol met de smaak van fruit! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Spruitjes uit de wok met kruidige rijst Zo wil iedereen spruitjes eten Bekijk gerecht -
Vlees
SherPing pannenkoeken van Jamie Chinese gevulde pannenkoeken Bekijk gerecht -
Vegan
Noedels met aubergine, prei en noten In een handomdraai op tafel Bekijk gerecht