Koolraapstamppot met paddenstoelenragout

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Aardappelen

De paddestoelen schieten uit de grond, het water loopt me in de mond! Een bijzonder combinatie; dit herfstige en vegetarische stamppotje. 

 

Hofleverancier van dit gerecht is De Horsterhof voor de aardappelen, ui, knoflook en koolraap. Kastanjechampignos komen van Middelwaard uit Loo, de biologische slagroom is ingekocht via biologische groothandel De Nieuwe Band

Ingredienten
  1200 g Aardappelen
  2 st Koolraap
  st Bouillonblokje
  100 st Slagroom 125ml
  500 g Kastanjechampignons
  1 st Ui
  2 st Knoflookteen
  Zout, peper
  st Kaas, geraspt, 100g
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Schil de aardappelen en snijd in stukken. Schil de koolraap en snijd in blokjes. Snipper de ui en knoflook.
  • Kook de aardappelen en koolraap gaar in water of bouillon (houdt 100 ml. achter voor de ragout) in ± 20 minuten.
  • Maak ondertussen de ragout: bak de paddenstoelen in een pan met een klein beetje olie tot het vocht is verdampt. Doe er een flinke klont (room)boter bij en bak nog een minuut. 
  • Bak in een andere pan de ui en knoflook in olijfolie op zacht vuur tot ze glazig zijn. Blus af met de bouillon, de helft van de room en eventueel een scheut sherry of rode wijn. Laat 10 minuten sudderen.
  • Giet daarna de saus bij de paddestoelen en breng op smaak met zout en peper. Laat op een heel zacht vuurtje pruttelen tot het serveren, roer af en toe om.
  • Giet de aardappelen en de koolraap af en stamp met zout, peper, de rest van de room en eventueel wat geraspte kaas tot een zachte puree. 
  • Serveer de stamppot met de paddenstoelenragout ernaast.