Zelfgemaakte kippensoep met brood

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 120 minuten • Categorie: Soep

Kippensoep, zélfgemaakte kippensoep, heeft een mythische status als griepbestrijder. Niet voor niets wordt kippensoep ook wel Joodse penicilline genoemd. Verschillende  onderzoekers hebben geprobeerd ook objectief vast te stellen dat kippensoep griep en verkoudheid geneest. Tot dusver echter zonder overtuigend bewijs. Wat wel overtuigend is: de heilzame werking van zorg en aandacht die besteed worden aan soep. Aan de slag dus! Met dit eenvoudige recept.

 

Herkomst

Kip van KemperKip, groenten van De Horsterhof en grof brood van Bakkerij Tom van Otterloo.

Ingredienten
  1 st Stokbrood kaas/uien
  400 g Kipdrumsticks
  4 st Bleekselderij stengel
  2 st Prei
  2 st Winterpeen
  2 st Ui
  4 st Knoflookteen
  4 takjes Rozemarijn
  4 st Takje(s) Tijm
  8 takjes Peterselie
  st Peper en zout
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

1. Snij de helft van de wortel in plakjes van 1cm, de helft van de bleekselderij en prei in grove stukken, snipper alle uien grof en snij alle knoflooktenen in grove stukken.

2. Snij de andere helft van de wortel in dobbelsteentjes, de bleekselderij in boogjes van 0,5cm en de prei in dunne halve ringen.

3. Plaats de stukken kip samen met de grove helft van de wortels, bleekselderij en prei, samen met alle ui, knoflook, rozemarijn, tijm, laurierblaadjes en grof zeezout in een grote soeppan.

4. Voeg water toe, genoeg om alle ingrediënten te bedekken (ongeveer 1,25 liter voor 4 personen). Breng aan de kook.

5. Schuim eventueel schuim en vet af dat aan het oppervlak komt.

6. Zodra de soep kookt, zet je het vuur laag en laat je het zachtjes sudderen. Voeg zout en peper toe naar smaak.

7. Laat de soep minimaal 1,5 tot 2 uur sudderen, of totdat de kip gaar is en van het bot valt.

8. Verwijder de kip en groenten uit de soep. Gooi de groenten, kruiden en laurierblaadjes weg. Pluk het vlees van de kip en voeg het weer toe aan de soep. Voeg de fijne wortel, bleekselderij, en prei ook toe aan de soep.

9. Breng de soep zachtjes aan de kook tot de groenten gaar zijn. Proef en pas de kruiden aan indien nodig. Garneer met fijngesneden peterselie.

10. Serveer de kippensoep warm met het brood in grove stukken.