Flammkuche met raapstelen van de Stadsboerin

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Pasta

Wekelijks komt een van de recepten van Stadsboerin Doetinchem. Nieuwe, verrassende recepten met oog voor het seizoen. Stadsboerin Doetinchem is een plek waar mensen in verbinding met natuur, de herkomst van eten en elkaar zijn. Dat realiseren voor Doetinchem en passanten is de missie van Stichting Stadsboerin Doetinchem. Kijk op www.stadsboerindoetinchem.nl voor nog veel meer informatie over deze prachtige plek. Wij begrijpen het wel!

Dit recept voor flammkuche met raapstelen is een kleine knipoog van het Nederlandse voorjaar naar het wintersportseizoen. Je kunt het deeg zelf maken, maar je kan het ook vervangen voor pizzadeeg. 

 

 

Raapstelen uit de koude kas of van het land van De Horsterhof. Uien, knoflook en kruiden ingekocht bij telers in de regio of Odin. Ricotta van Buffelboerderij Arns.

Ingredienten
  200 g Raapstelen
  1 st Ricotta 200gr
  2 st Creme Fraiche 125ml
  2 st Knoflookteen
  2 takjes Salie
  4 takjes Peterselie
  4 st Rode ui
  12 st Roze peperbessen
  1 st Gist (zakje)
  500 g Tarwebloem
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Voor het deeg:

Ingredienten (voor 4 personen): 500 gram tarwebloem, 4 gram droge gist, 5 gram zout, 280 gram lauwwarm water, 1 theelepel grof gemalen zwarte peper, 2 eetlepels verse peterselie, 3 eetlepels olijfolie, + een klein scheutje extra om de kom in te vetten.

Hak de peterselie fijn. Hak de dunne steeltjes gewoon mee. De dikke stengels kun je bijvoorbeeld mee laten trekken met een bouillon. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng het met een keukenmachine of handmixer met deeghaken tot een samenhangend en soepel deeg. Je kunt het ook met de hand kneden, kneed het dan in ongeveer 20 minuten tot een soepel deeg. Bol het deeg op en leg het, met de naad naar beneden in een met olijfolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plek rijzen totdat het in volume ongeveer verdubbeld is. 

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 2 mm dik.

Verwarm de oven voor op 220ºC. 

Voor de topping:

Ingredienten (voor 4 personen): 200 gram crème fraîche, 3 kleine rode uien, 2 tenen knoflook, 200 gram raapstelen, 10 roze peperbessen, 6 blaadjes salie, olijfolie, 150 gram ricotta, grof gemalen zeezout.

Pel de rode uien en snijd ze in dunne ringetjes. Pel de tenen knoflook en hak ze heel fijn. Was de raapstelen goed en droog ze. Snijd de helft van de raapstelen in kleine stukjes, houd de rest heel. Kneus de roze peperbessen. Snijd de salieblaadjes in dunne reepjes. Dit gaat heel gemakkelijk door ze op elkaar te leggen en dan over de lange kant heel strak op te rollen en in smalle reepjes te snijden. 

Verwarm olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uien, knoflook, de fijngesneden raapstelen en de salie, tot de uien gaar zijn. Breng op smaak met grof gemalen zeezout. Doe de crème fraîche in een bakje en roer het los. Voeg de gekneusde peperbessen eraan toe. Schep de crème fraîche over het deeg. Verdeel het uien-raapstelenmengsel daar overheen. Verbrokkel de verse ricotta over de Flammkuche.

Bak de Flammkuche in ongeveer 10 minuten gaar. Verdeel, als de Flammkuche uit de oven gekomen is, de rest van de raapstelen er overheen.