Franse stoofpot met kippenpoten & druiven

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 90 minuten • Categorie: Vlees

Een heerlijk recept van Jamie Oliver dat bij ons thuis met enige regelmaat terugkeert: de stoofpot met kip, bindsla (ook wel genoemd 'little gem') en druiven. Een echte zomerse maaltijd die ook makkelijk al geruime tijd voor opdienen te maken is. Handig als je gasten krijgt en niet de hele tijd in de keuken wilt staan.

 

Kippenpoten van slager Putman uit de Steenstraat, bindsla van biologisch-dynamische boerderij de Horsterhof net als de ui en bleekselderij, druiven via Leijser uit Frankrijk, kruiden van Kweekland.

Ingredienten
  4 st Kippenpoten
  2 st Bindsla
  2 st Ui
  2 st Knoflookteen
  400 st Bleekselderij stengel
  8 takjes Peterselie
  2 st Bouillonblokje
  4 takjes Dragon / dille
  400 g Druiven
  g Bloem
  Mosterd
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

LET OP: HEERLIJK MAAR DUURT WEL EVEN!

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.  
  • Snipper de ui, was de bleekselderij en snijd in dunne plakjes.
  • Maak ± 100 ml. bouillon p.p. door het bouillonblokje op te lossen in heet water.
  • Breek hele bladeren van de krop bindsla was ze en zet apart. Was de druiven en snijd doormidden.
  • Maak een mengsel van zout, peper, een flinke lepel mosterd en olijfolie en smeer de kippenpoten daarmee in. Wrijf de kippenpoten vervolgens in met bloem zodat ze met een dun laagje zijn bedekt. Bewaar de bloem die eraf valt.
  • Bak de poten in ongeveer 10 minuten rondom bruin in olijfolie op halfhoog vuur in een pan met hoge rand. Leg ze op een schaal en fruit de ui, de knoflook en de bleekselderij in de pan. Doe wat boter en de overgebleven bloem in de pan en bak alles 4 minuten, terwijl je het aanbaksel van de bodem schraapt.
  • Voeg een een flinke scheut (1/2 glas p.p.) wijn toe en laat het vocht tot de helft inkoken. Doe de kippepoten terug in de pan en schenk de bouillon erop, die moet tot halverwege de kuikens komen. Maak een cartouche (deksel) van bakpapier ter grote van de pan en leg die op de kippen.
  • Zet de pan ongeveer 50 minuten tot een uur in de oven tot de kippenpoten een knapperig vel hebben en het vlees van het bot valt. Verdeel de poten over 4 kommen of borden- waar ook nog wat saus bij kan - en zet de pan weer op het vuur. Doe de slabladeren, de druiven, de peterselie- en de dragonblaadjes erbij en laat alles een paar minuten pruttelen. Breng de saus op smaak met zout en peper en lepel hem langs de kip.