Gebakken gelderse forel met dragon-wortelen en krieltjes

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Een mooi recept uit het prijswinnende kookboek 'Liever Lokaal, 365 dagen per jaar' van Anette van Ruitenburg en René Zanderink. Met de heerlijke forelletjes van 't Smallert die in Gelders kwelwater worden gekweekt. Ze worden 's ochtends gevangen en liggen 's avonds op je bord. Hoe lokaal en vers wil je het hebben?

 

De forel is van 't Smallert uit Emst, het bedrijf van de familie Hertgers. De wortelen en krieltjes zijn van De Horsterhof uit Duiven. De citroen is van biologische kweek uit Italië ingekocht via lokale distributeur Distreco. De kruiden koop ik op de markt of pluk ik daar waar kan nog op Kweekland.

Ingredienten
  4 st Forel
  800 g Winterpeen
  2 st Citroen
  800 g Krieltjes
  4 Dragon / dille
  200 g Veldsla
  g Bloem
  Zout, peper
  Boter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Was de forellen onder de koude kraan. Dep de forellen droog. Snipper de dragon. Was de veldsla en verwijder evt. de worteltjes.
  • Was de krieltjes en kook ze gedurende 15 minuten tot ze gaar zijn (even prikken).
  • Was of schrob de winterpeen, schil ze met een aardappelschiller, snijd in plkken van 1/2 cm en als de schijven groot zijn nog dwars doormidden. Kook in ruim water gedurende ±10 minuten totdat je er met een vork makkelijk in kunt prikken. Liever wat te hard dan te zacht! Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Bestrooi de binnen- en buitenkant van de forellen met zout en gebruik 1/2 van de dragon om in de buikholte van de vissen te doen, houd de andere helft apart. Wentel de vissen door de bloem todat ze geheel bedekt zijn met een heel dun laagje ervan (het kan ook zonder).
  • Verhit een klont boter per vis in een koekepan en leg, als het schuim is weggetrokken, de forrelen erin. Bak op halfhoog vuur gedurende 8-10 minuten per kant. Knijp aan het einde van de baktijd wat citroensap over de forellen. Houd wat sap over voor de worteltjes.
  • Vis de forellen uit de pan en houd ze warm op een (verwarmd) bord onder alufolie. Voeg de rest van de dragon, wat citroensap en een klont boter toe aan de pan en bak hierin de uitgelekte worteltjes gedurende enkele minuten terwijl je blijft omscheppen.
  • Serveer de forel op een bedje van veldsla met de krieltjes en worteltjes.

Eet smakelijk!