Gebakken gelderse forel met dragon-wortelen en krieltjes

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Een mooi recept uit het prijswinnende kookboek 'Liever Lokaal, 365 dagen per jaar' van Anette van Ruitenburg en René Zanderink. De forel is top in dit seizoen en de worteltjes zijn de eerste van dit jaar; kraakvers en zeer smaakvol. 

 

De forel koop ik in bij de visbroertjes. De wortelen en krieltjes zijn van De Horsterhof uit Duiven. De citroen is van biologische kweek uit Italië ingekocht via lokale distributeur Distreco. De kruiden koop ik op de markt of pluk ik - als er genoeg is - op Kweekland.

Ingredienten
  4 st Forel
  800 g Wortelen
  2 st Citroen
  800 g Krieltjes
  4 takjes Dragon / dille
  2 st Krop sla
  40 g amandelschilfers
  g Bloem
  Zout, peper
  Boter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Was de forellen onder de koude kraan. Dep de forellen droog. Snipper de dragon. Was de veldsla en verwijder evt. de worteltjes.
  • Was de krieltjes en kook ze gedurende 15 minuten tot ze gaar zijn (even prikken).
  • Was de sla, sla drrog en scheur in stukken. (maak evt. een vinaigrette).
  • Was/schrob de worteltjes, snijd in stukjes van ± 2 cm. Kook in ruim water gedurende ±10 minuten totdat je er met een vork makkelijk in kunt prikken. Liever wat te hard dan te zacht! Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Bestrooi de binnen- en buitenkant van de forellen met zout en gebruik 1/2 van de dragon om in de buikholte van de vissen te doen, houd de andere helft apart. Wentel de vissen door de bloem todat ze geheel bedekt zijn met een heel dun laagje ervan (het kan ook zonder).
  • Verhit een klont boter per vis in een koekepan en leg, als het schuim is weggetrokken, de forrelen erin. Bak op halfhoog vuur gedurende 8-10 minuten per kant. Knijp aan het einde van de baktijd wat citroensap over de forellen. Houd wat sap over voor de worteltjes.
  • Vis de forellen uit de pan en houd ze warm op een (verwarmd) bord onder alufolie. Voeg de rest van de dragon, wat citroensap en een klont boter toe aan de pan en bak hierin de uitgelekte worteltjes gedurende enkele minuten terwijl je blijft omscheppen.
  • Rooster ondertussen de amandelschilfers in een 'droge' pan met een snufje zout.
  • Serveer de forel op een bedje van sla met de krieltjes en worteltjes ernaast en de amandelschilvers erover.

Eet smakelijk!