Gebakken gelderse forel met dragon-wortelen en krieltjes
Een mooi recept uit het prijswinnende kookboek 'Liever Lokaal, 365 dagen per jaar' van Anette van Ruitenburg en René Zanderink. De forel is top in dit seizoen en de worteltjes zijn de eerste van dit jaar; kraakvers en zeer smaakvol.
De forel koop ik in bij de visbroertjes. De wortelen en krieltjes zijn van De Horsterhof uit Duiven. De citroen is van biologische kweek uit Italië ingekocht via lokale distributeur Distreco. De kruiden koop ik op de markt of pluk ik - als er genoeg is - op Kweekland.
4 st | Forel | |
800 g | Wortelen | |
2 st | Citroen | |
800 g | Krieltjes | |
4 takjes | Dragon / dille | |
2 st | Krop sla | |
40 g | amandelschilfers | |
g | Bloem | |
Zout, peper | ||
Boter |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Was de forellen onder de koude kraan. Dep de forellen droog. Snipper de dragon. Was de veldsla en verwijder evt. de worteltjes.
- Was de krieltjes en kook ze gedurende 15 minuten tot ze gaar zijn (even prikken).
- Was de sla, sla drrog en scheur in stukken. (maak evt. een vinaigrette).
- Was/schrob de worteltjes, snijd in stukjes van ± 2 cm. Kook in ruim water gedurende ±10 minuten totdat je er met een vork makkelijk in kunt prikken. Liever wat te hard dan te zacht! Laat ze uitlekken in een vergiet.
- Bestrooi de binnen- en buitenkant van de forellen met zout en gebruik 1/2 van de dragon om in de buikholte van de vissen te doen, houd de andere helft apart. Wentel de vissen door de bloem todat ze geheel bedekt zijn met een heel dun laagje ervan (het kan ook zonder).
- Verhit een klont boter per vis in een koekepan en leg, als het schuim is weggetrokken, de forrelen erin. Bak op halfhoog vuur gedurende 8-10 minuten per kant. Knijp aan het einde van de baktijd wat citroensap over de forellen. Houd wat sap over voor de worteltjes.
- Vis de forellen uit de pan en houd ze warm op een (verwarmd) bord onder alufolie. Voeg de rest van de dragon, wat citroensap en een klont boter toe aan de pan en bak hierin de uitgelekte worteltjes gedurende enkele minuten terwijl je blijft omscheppen.
- Rooster ondertussen de amandelschilfers in een 'droge' pan met een snufje zout.
- Serveer de forel op een bedje van sla met de krieltjes en worteltjes ernaast en de amandelschilvers erover.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vis
Zalmburgers met frisse salade Zelfgemaakte visburgers! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Pasta radijsjes pesto Met pesto van radijsgroen! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vaderdag ontbijt Een ludiek ontbijt met pit! Bekijk gerecht -
Vlees
Traybake met venkel en bbq worst Voorjaarsgerecht ui de oven Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bonen burrito met tomaat en gemarineerde rode ui Vegan Mexicaanse wraps Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bloemkoolsteak met zoete puree Vegan steak! Bekijk gerecht -
Vlees
Spitskool op zijn Italiaans met pasta Spitskool door de pasta! Bekijk gerecht -
Vis
Salade van witte asperges met zalm en aardappelen Lentesalade! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gevulde paprika's met olijf, couscous en gedroogde tomaten Top-ingredienten! Bekijk gerecht