Gehaktballen van Putman met aardappelen en speciale sperzieboontjes

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Soms kan ik er echt naar verlangen; een ouderwetse AGV-(aardappelen, groente, vlees)maaltijd. Dit is er zo eentje maar met een moderne twist doordat de boontjes klaargemaakt zijn met een uitje en tomaatjes. De gehaktbal is al voorgedraaid en -gebakken door Pepijn Putman; het vlees is van varkens uit de achterhoek (Wehl) en de ballen zijn daardoor sappig, vet en oh zo heerlijk!

 

Sperzieboontjes, tomaten, aardappelen en ui van de Horsterhof. Gehakt van Putman.

Ingredienten
  4 st Gehaktbal
  500 g Sperziebonen
  2 st Tomaten
  2 st Ui, gesnipperd
  1000 g Aardappelen
  4 st Beschuit
  g Boter
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar in ruim water met een beetje zout.
  • Snipper de ui zo fijn mogelijk. Ontdoe de boontjes van hun steeltje en was de tomaten.
  • Zet een tweede middelgrote pan met water en zout op.
  • Smelt ondertussen in op hoog vuur wat boter in een koekenpan, zet het vuur half en bak de gehaktballen rondom in zo'n 15 minuten, terwijl je ze regelmatig omrolt.
  • Dompel de tomaten gedurende 2 minuten in het inmiddels kokende water van de tweede pan. Vis de tomaten er met een lepel of schuimspaan uit (en laat het water koken). Als het goed is laat het velletje zich nu makkelijk verwijderen. Verwijder ook de harde steelaanzet en snijd de tomaten fijn.
  • Kook -terwijl je de tomaten fijnsnijdt- de boontjes in hetzelfde water gedurende ± 5 minuten. Giet ze af.
  • Verhit wat olie in een koekenpan, fruit de andere helft van de uitjes heel zachtjes gedurende 5 minuten en voeg daarna de ontvelde en gesneden tomaten en de uitgelekte boontjes toe. Roerbak deze gedurende 5 minuten.
  • Haal de gehaktballen uit de pan, voeg een flinke scheut water toe en schraap de bakrestjes met een vork los. Dit is je jus.
  • Serveer de gehaktballen, aardappelen, jus en de tomaten-boontjes in de pannen of al op het bord.