Gepocheerde verse forel met veldslapuree

 
Niveau: Gevorderd • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Pocheren doet men met name met zoetwatervissen. Het wordt ook blauw koken of 'au bleu' genoemd omdat de vis een mooie blauwe kleur krijgt. Maar het gaat natuurlijk ook over de smaak, en die is heerlijk door de toevoeging van de verse kruiden en groenten. Het stamppotje van puree met veldsla maakt dit gerecht helemaal af.

 

De superverse forellen komen van kwekerij 't Smallert in Emst. De kruiden plukken we op Kweekland en de groenten koop ik in bij/via De Horsterhof en zijn uiteraard biologisch. De aardappelen komen van 't Gelders Eiland in Lobith. De citroen koop ik in dit seizoen in via Odin.

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  4 st Forel
  2 st Winterpeen
  1 st Citroen
  2 takjes Salie
  Laurier
  1 st Prei
  2 st Ui
  200 g Veldsla
  Olijfolie
  st Peper en zout
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Eerst maken we de bouillon voor het garen van forellen:

  • Schil de wortel en pel de ui. Snijd beide in grove stukken.
  • Snijd het grootste deel van het groen van de prei, snijd overlangs open en was grondig.
  • Was de citroen en snijd in schijfjes (1/4 citroen p/p).
  • Pluk de salie en laurier en kneus ze of snipper ze. 
  • Breng alle ingrediënten voor de bouillon aan de kook in ± 250 ml water per forel, laat 10 minuten koken.
  • Begin aan de puree (zie onder).
  • Zeef de bouillon na 10 minuten koken en laat geheel afkoelen.
  • Leg de forellen in een grote hapjespan en bedek volledig met de bouillon. Breng langzaam tot tegen het kookpunt en laat de vis in 10-15 minuten garen. Controleer na 10 minuten tot op de graat of het visvlees gaar is (dat is het geval zodra het niet meer glazig is). 

Voor de veldslapuree:

  • Schil de aardappels en kook ze in bouillon of water gaar in 15 min. Giet af, maar bewaar 1 kop kookvocht. Pureer de aardappels met boter en wat kookvocht en olie tot een smeuïge puree. Houd warm.
  • Was en droog ondertussen de veldsla, hak het blad grof. Roer het met wat peper door de hete puree.

Serveer de forel samen met de veldslapuree.

Eet smakelijk!