Runderworstjes met geroosterde aardpeer & puree
Aardpeer of topinanboer is een vergeten groente. Nou ja, knolgewas; hij groeit net als de aardappel onder de grond alhoewel hij familie is van de zonnebloem. De aardpeer blijft echter in goede conditie onder de grond, in tegenstelling tot de aardappel die gerooid moet worden zodra de plant afsterft in de herfst. Aardpeer is dus een echte wintergroente. Dit gerecht is zo gemaakt maar moet wel 45 minuten in de oven.
De aardperen komen van Kweekland, net als de rozemarijn. De knoflook, aardappelen en rode ui zijn van de Horsterhof waar ze in de schuur in bewaring liggen sinds afgelopen herfst. De heerlijk runderworstjes zijn van koeien uit Horst en Pepijn Putman maakte ze met zorg voor u.
800 g | Aardperen | |
2 st | Takjes rozemarijn | |
2 st | Bol knoflook | |
2 st | Rode ui | |
1000 g | Aardappelen | |
4 st | Runderworst | |
Zout, peper | ||
g | Boter | |
Olijfolie |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 ºC.
- Rits de rozemarijnblaadjes van de takken en snipper ze met een koksmes. Snijd de ui in kwarten, ontdoe van het buitenste velletje en snijd de kwarten nogmaals overlangs doormidden.
- Schil de aardperen met een dunschiller of schrob ze goed schoon en snijd in parten van ± 2 cm. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Haal de tenen knoflook los en leg ze tussen de aardperen. Bestrooi met de rozemarijn en leg de ui ertussen. Besprenkel met de olie en bestrooi met zout. Bak de groente in ca. 45 min. in het midden van de oven gaar.
- Kook de aardappelen in ruim water met wat zout in ± 20 minuten gaar. Giet ze (niet al te goed) af en stamp met een flinke klont (room)boter en eeb scheut melk (of room!) tot een smeuige puree. Voeg peper en zout en eventueel wat nootmuskaat naar smaak toe.
- Bak ondertussen de worst(jes) in boter op middelhoog vuur gaar.
- Serveer de aarperenroast samen met de puree, de worstjes en wat jus.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Puree van knolselderij met paddenstoelen Met verschillende soorten paddenstoelen Bekijk gerecht -
Vlees
Spaghetti met radicchio, blauwe kaas en spekjes Herfstige smaakvolle pasta Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vegan nasi In veel huishoudens favoriet! Bekijk gerecht -
Vis
Gerookte zalmforel met broccolipuree en zoete aardappel frites Broccoli anders Bekijk gerecht -
Vis
Hutspot met gerookte forelfilet Een Hollandse klassieker met een verrassende twist Bekijk gerecht -
Vlees
Kip met abrikozen en rijst Marrokaanse kipstoof Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Frisse andijvie aardappel salade Ook lekker met gerookte forel! Bekijk gerecht -
Vlees
Runderkebab met couscous en yoghurtdip Zelf kebab maken is heel eenvoudig Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Romige mais uit de oven met zoete aardappel puree Mexicaans tintje in de keuken Bekijk gerecht