Geroosterde bieten met ricotta uit de oven
Dit heerlijke gerecht laat de bietjes helemaal tot hun recht komen. Gecombineerd met de zachte ricotta, frisse kruiden, stuk brood en een stukje zalmforel een topper in de Nederlandse keuken!
De groenten en kruiden komen van boer Matthias en boerin Eline van De Horsterhof uit Duiven. De zalmforel komt uit het Veluwse kwelwater van 't Smallert in Emst. Het brood komt van Tom van Otterloo.
4 takjes | Basilicum | |
1000 g | Bosbiet | |
400 g | Zalmforel FIlet | |
1 st | Ricotta 200gr | |
4 st | Pavé broodje | |
1 st | Citroen | |
12 | Bieslook | |
Olijfolie | ||
Zout, peper |
Kook de ongeschilde bieten 20 minuten voor. Prik met een vork om te controleren of ze zacht zijn. Haal uit het water en laat even afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bietjes in partjes van ca. 1 cm (de jonge bietjes hoef je niet te schillen). Meng met ¼ van de olie, versgemalen peper en eventueel zout.
Stort de ricotta ondersteboven op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de bietjes over de bakplaat en rooster ca. 30 min. in de oven.
Dep de zalm droog met keukenpapier. Snij de huid oppervlakkig in als een ruitmotief (dan krult hij niet op). Wrijf de zalm rondom in met wat olie. Leg de zalmforel met de huid naar beneden in de pan, zorg dat de pan goed heet is. Bak de vis nu 4-5 minuten tot de huid goed loslaat van de pan. Draai de vis om en bak nog eens 3-4 minuten. Wanneer de zalmforel net gaar is (mag nog een klein beetje glazig zijn) schep je deze voorzichtig uit de pan.Bestrooi met peper en zout.
Snijd de bieslook heel fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de bieslook en het citroenrasp met de rest van de olie en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.
Bak het pave broodje nog even 2 minuten af in de oven.
Verdeel de bietjes over een platte schaal. Neem de blaadjes van de takjes basilicum. Besprenkel de bietjes met de bieslookolie en verdeel de ricotta en de basilicumblaadjes erover.
-
Vegetarisch
Puree van knolselderij met paddenstoelen Met verschillende soorten paddenstoelen Bekijk gerecht -
Vlees
Spaghetti met radicchio, blauwe kaas en spekjes Herfstige smaakvolle pasta Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vegan nasi In veel huishoudens favoriet! Bekijk gerecht -
Vis
Gerookte zalmforel met broccolipuree en zoete aardappel frites Broccoli anders Bekijk gerecht -
Vis
Hutspot met gerookte forelfilet Een Hollandse klassieker met een verrassende twist Bekijk gerecht -
Vlees
Kip met abrikozen en rijst Marrokaanse kipstoof Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Frisse andijvie aardappel salade Ook lekker met gerookte forel! Bekijk gerecht -
Vlees
Runderkebab met couscous en yoghurtdip Zelf kebab maken is heel eenvoudig Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Romige mais uit de oven met zoete aardappel puree Mexicaans tintje in de keuken Bekijk gerecht