Geroosterde bieten met ricotta uit de oven en gebakken zalmforel

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Salade

Dit heerlijke gerecht laat de bietjes helemaal tot hun recht komen. Gecombineerd met de zachte ricotta, frisse kruiden, stuk brood en een stukje zalmforel een topper in de Nederlandse keuken!

 

De groenten en kruiden komen van boer Matthias en boerin Eline van De Horsterhof uit Duiven. De zalmforel komt uit het Veluwse kwelwater van 't Smallert in Emst. Het brood komt van bakkerij Hilvers.

Ingredienten
  4 takjes Basilicum
  1000 g Bieten
  400 g Zalmforel FIlet
  1 st Ricotta 200gr
  4 st Broodjes
  1 st Citroen
  12 takjes Bieslook
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Kook de ongeschilde bieten 20 minuten voor. Prik met een vork om te controleren of ze zacht zijn. Haal uit het water en laat even afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en snijd de bietjes in partjes van ca. 1 cm. Meng met ¼ van de olie, versgemalen peper en eventueel zout.

Stort de ricotta ondersteboven op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de bietjes over de bakplaat en rooster ca. 30 min. in de oven.

Dep de zalm droog met keukenpapier. Snij de huid oppervlakkig in als een ruitmotief (dan krult hij niet op). Wrijf de zalm rondom in met wat olie. Leg de zalmforel met de huid naar beneden in de pan, zorg dat de pan goed heet is. Bak de vis nu 4-5 minuten tot de huid goed loslaat van de pan. Draai de vis om en bak nog eens 3-4 minuten. Wanneer de zalmforel net gaar is (mag nog een klein beetje glazig zijn) schep je deze voorzichtig uit de pan.Bestrooi met peper en zout.

Snijd de bieslook heel fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de bieslook en het citroenrasp met de rest van de olie en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.

Bak het pave broodje nog even 2 minuten af in de oven.

Verdeel de bietjes over een platte schaal. Neem de blaadjes van de takjes basilicum. Besprenkel de bietjes met de bieslookolie en verdeel de ricotta en de basilicumblaadjes erover.