Stoofpotje wintergroenten met appel
Een recept uit het kookboek 'Vergeten groenten' van Keda Black. Koolraap is een groente die inderdaad niet zo veel meer gegeten wordt in Nederland. Jammer eigenlijk want het is, zeker gestoofd, een heerlijke zoetige raap die nauw verwant is aan de knol- of meiraap. Bovendien is hij goed houdbaar en zit hij bomvol met goede vitaminen en mineralen, wat het tot fantastisch wintervoedsel maakt.
Uit de kelders van biologische boeren uit de achterhoek komen (via De Horsterhof) koolraap, ramanas (een soort radijs-achtig knolletje), Choggia-bietjes (die gele), winterpeen, en sjalotten. De aardappelen komen van Landgoed Huis Zevenaar.
1000 g | Aardappelen | |
2 st | Koolraap | |
2 st | Ramenas | |
4 st | Choggia bietjes | |
800 g | Winterpeen | |
2 st | Appels | |
8 st | Sjalotten | |
1 st | Citroen | |
Olijfolie | ||
st | Peper en zout |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Kook de bietjes gedurende ± 15 minuten, koel af met koud water, ontvel en snijd in blokjes van ± 1,5 cm.
- Schil de rauwe koolraap en snijd in blokjes van ± 1,5 cm. Was de (zwarte) ramanasknol(letjes)(schil ze niet) en snijd in blokjes van 1 cm. Pel de sjalotten en snijd in vieren. Schil de wortelen en snijd in plakken die je eventueel nog weer halveert. Spoel 1 appel af, snijd hem in vieren en haal het klokhuis eruit. Schil de andere appel en snijd in parten. Besprenkel de stukken appel met citroensap.
- Schil de aardappelen en kook ze in ruim water met wat zout gaar in ± 20 minuten.
- Verhit de olie in een stoofpan op matig vuur. Roerbak alle gesneden groenten met de sjalotjes (of lente-uitjes) en de stukken appel tot ze verkleuren.
- Laat het mengsel een paar minuten sudderen en schep het af en toe om. Draai het vuur laag en stoof de groenten 15-20 minuten, tot je er met de punt van een mes in kunt prikken. Pas op dat ze niet te gaar worden.
- Breng de gestoofde groenten op smaak met zout en peper. Rasp vlak voor het opdienen de resterende appel erover.
- Dien de gestoofde groenten op met de aardappel (of rijst als je dat lekkerder vindt).
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vis
Aardappel prei soep met gerookte zalmforel Bijzondere en gezonde maaltijdsoep. Bekijk gerecht -
Vlees
Stamppot van spinazie met blauwe kaas en speklappen smaakvolle combi Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Oesterzwam shoarma Met vlezige bite! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Rijst gebakken met groenten en omelet Rijst met omelet, een goede combi! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bietensoep met krokante salie en hazelnoten Bekijk gerecht -
Vlees
Chili con carne Comfort food Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Pastinaak paddenstoelen stoof Rijk van smaak Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gewokte rijst met chinese kool, cashews en verse shii-take copy Vers met een oosters tintje! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bloemkoolsteak met pompoenpuree Bekijk gerecht