Stoofpotje wintergroenten met appel
Een recept uit het kookboek 'Vergeten groenten' van Keda Black. Koolraap is een groente die inderdaad niet zo veel meer gegeten wordt in Nederland. Jammer eigenlijk want het is, zeker gestoofd, een heerlijke zoetige raap die nauw verwant is aan de knol- of meiraap. Bovendien is hij goed houdbaar en zit hij bomvol met goede vitaminen en mineralen, wat het tot fantastisch wintervoedsel maakt.
Uit de kelders van biologische boeren uit de achterhoek komen (via De Horsterhof) koolraap, ramanas (een soort radijs-achtig knolletje), Choggia-bietjes (die gele), winterpeen, en sjalotten. De aardappelen komen van Landgoed Huis Zevenaar.
1000 g | Aardappelen | |
2 st | Koolraap | |
2 st | Ramenas | |
4 st | Choggia bietjes | |
800 g | Winterpeen | |
2 st | Appels | |
8 st | Sjalotten | |
1 st | Citroen | |
Olijfolie | ||
st | Peper en zout |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Kook de bietjes gedurende ± 15 minuten, koel af met koud water, ontvel en snijd in blokjes van ± 1,5 cm.
- Schil de rauwe koolraap en snijd in blokjes van ± 1,5 cm. Was de (zwarte) ramanasknol(letjes)(schil ze niet) en snijd in blokjes van 1 cm. Pel de sjalotten en snijd in vieren. Schil de wortelen en snijd in plakken die je eventueel nog weer halveert. Spoel 1 appel af, snijd hem in vieren en haal het klokhuis eruit. Schil de andere appel en snijd in parten. Besprenkel de stukken appel met citroensap.
- Schil de aardappelen en kook ze in ruim water met wat zout gaar in ± 20 minuten.
- Verhit de olie in een stoofpan op matig vuur. Roerbak alle gesneden groenten met de sjalotjes (of lente-uitjes) en de stukken appel tot ze verkleuren.
- Laat het mengsel een paar minuten sudderen en schep het af en toe om. Draai het vuur laag en stoof de groenten 15-20 minuten, tot je er met de punt van een mes in kunt prikken. Pas op dat ze niet te gaar worden.
- Breng de gestoofde groenten op smaak met zout en peper. Rasp vlak voor het opdienen de resterende appel erover.
- Dien de gestoofde groenten op met de aardappel (of rijst als je dat lekkerder vindt).
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vlees
Venezolaanse Arepas met kip Venezolaanse Arepas met kip Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Puree van knolselderij met paddenstoelen Met verschillende soorten paddenstoelen Bekijk gerecht -
Vlees
Spaghetti met radicchio, blauwe kaas en spekjes Herfstige smaakvolle pasta Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vegan nasi In veel huishoudens favoriet! Bekijk gerecht -
Vis
Gerookte zalmforel met broccolipuree en zoete aardappel frites Broccoli anders Bekijk gerecht -
Vis
Hutspot met gerookte forelfilet Een Hollandse klassieker met een verrassende twist Bekijk gerecht -
Vlees
Kip met abrikozen en rijst Marrokaanse kipstoof Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Frisse andijvie aardappel salade Ook lekker met gerookte forel! Bekijk gerecht -
Vlees
Runderkebab met couscous en yoghurtdip Zelf kebab maken is heel eenvoudig Bekijk gerecht