Stoofpotje wintergroenten met appel

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Een recept uit het kookboek 'Vergeten groenten' van Keda Black. Koolraap is een groente die inderdaad niet zo veel meer gegeten wordt in Nederland. Jammer eigenlijk want het is, zeker gestoofd, een heerlijke zoetige raap die nauw verwant is aan de knol- of meiraap. Bovendien is hij goed houdbaar en zit hij bomvol met goede vitaminen en mineralen, wat het tot fantastisch wintervoedsel maakt. 

 

Uit de kelders van biologische boeren uit de achterhoek komen (via De Horsterhof) koolraap, ramanas (een soort radijs-achtig knolletje), Choggia-bietjes, winterpeen, aardappelen en sjalotten. 

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  2 st Koolraap
  2 st Ramenas
  4 st Choggia bietjes
  400 g Winterpeen
  2 st Appels
  8 st Sjalotten
  1 st Citroen
  Olijfolie
  st Peper en zout
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Kook de bietjes gedurende ± 15 minuten, koel af met koud water, ontvel en snijd in blokjes van ± 1,5 cm.
  • Schil de rauwe koolraap en snijd in blokjes van ± 1,5 cm. Was de (zwarte) ramanasknol(letjes)(schil ze niet)  en snijd in blokjes van 1 cm. Pel de sjalotten en snijd in vieren. Schil de wortelen en snijd in plakken die je eventueel nog weer halveert. Spoel 1 appel af, snijd hem in vieren en haal het klokhuis eruit. Schil de andere appel en snijd in parten. Besprenkel de stukken appel met citroensap.
  • Schil de aardappelen en kook ze in ruim water met wat zout gaar in ± 20 minuten.
  • Verhit de olie in een stoofpan op matig vuur. Roerbak alle gesneden groenten met de sjalotjes (of lente-uitjes) en de stukken appel tot ze verkleuren.
  • Laat het mengsel een paar minuten sudderen en schep het af en toe om. Draai het vuur laag en stoof de groenten 15-20 minuten, tot je er met de punt van een mes in kunt prikken. Pas op dat ze niet te gaar worden.
  • Breng de gestoofde groenten op smaak met zout en peper. Rasp vlak voor het opdienen de resterende appel erover.
  • Dien de gestoofde groenten op met de aardappel (of rijst als je dat lekkerder vindt).

Eet smakelijk!